САЩ удари по въздух „Ислямска държава" в Сирия

САЩ удари по въздух „Ислямска държава" в Сирия | StandartNews.com

Дамаск. Съединените американски щати и съюзниците им са нанесли тази нощ първите въздушни удари по позиции на групировката "Ислямска държава" на територията на Сирия, предаде CNN, позовавайки се на на сирийското външно министерство.

„Американците информираха представителя на Сирия в ООН, че ще бъдат извършени удари срещу терористичната организация „Ислямска държава" в град Рака", заяви министерството пред сирийската държавна телевизия.

По-рано бе обявено, че днес американската армия и партньори на САЩ са провели за първи път удари срещу позиции на групата в Сирия, отваряйки по този начин нов фронт срещу джихадистите.

Съобщава се, че Вашингтон е нанесъл ударите с помощта на съюзници сред арабските държави - Бахрейн, Саудитска Арабия и ОАЕ.

По данни на други медии Бахрейн, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ са взели участие във въздушните атаки. Това е необикновен израз на регионална солидарност срещу заплахата от страна на „Ислямска държава", която завзе обширни територии в Сирия и Ирак, коментира агенция "Франс прес".

Източник от отбраната на САЩ е заявил пред Ройтерс, че въздушните удари може би са били насочени към около 20 мишени. По думите на представителя някои от целите са били поразени от ракети „Томахоук", изстреляни от най-малко един американски кораб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай