САЩ режат издаването на визи за Русия

САЩ режат издаването на визи за Русия | StandartNews.com

САЩ намаляват визовите си услуги в Русия, след като Москва поиска рязко да намалят дипломатическия персонал в отговор на новите санкции на САЩ, съобщава Ройтерс.

Президентът Владимир Путин, реагирайки на новите санкции, наложени от Конгреса на САЩ, поиска Вашингтон да намали дипломатическия и техническия състав в Русия със 755 души или около 60% до 1 септември. Американското посолство в Русия съобщава, че това ги принуждава да преосмислят визовите операции и на 23 август прекратяват всички неимигрантски визови операции в Русия. Издаването на визи ще бъде възобновено на 1 септември, но ще бъде "в много по-малък мащаб". "Капацитетът за интервюта в бъдеще ще бъде значително намален, защото трябваше да намалим значително персонала, за да спазим изискването на руското правителство", заявява посолството на своя уеб сайт.

Руските граждани, които искат да посетят Съединените щати за туризъм, вече няма да могат да кандидатстват чрез консулствата на САЩ извън Москва и ще трябва да пътуват до руската столица.

Това ще създаде сериозно логистично предизвикателство за някои руснаци, тъй като страната се простира през единадесет часови зони. Съединените щати имат в момента консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток. "Визовите операции в консулствата на САЩ ще бъдат временно отменени за неопределено време", заявява посолството.

"Решението на Русия да намали дипломатическото присъствие на САЩ поставя под въпрос сериозността на Русия по отношение на по-добрите отношения с Вашингтон", посочва посолството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай