САЩ отправиха предупреждение към Иран: Светът ви наблюдава

САЩ отправиха предупреждение към Иран: Светът ви наблюдава | StandartNews.com

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли отправи предупреждение към иранските власти. "Светът ще наблюдава какво правите", заяви тя на извънредно заседание на Съвета за сигурност за протестите в Иран, свикано по искане на нейната страна, предаде АП.

Тя обвини Техеран в дестабилизация на региона. По думите й заради разходите за намеса в работите на други страни и подклаждане на конфликти в Близкия Изток благосъстоянието на средностатистическото иранско семейство за последните 10 години се е съкратило с 15%. Светът трябва да направи повече, за да попречи на Иран да заглушава посланията на протестиращите чрез блокирането на социални медии, настоя Хейли.

По думите й антиправителствените демонстранти са борци за свобода, които се нуждаят от подкрепата на международната общност. Според нея става дума не само за човешките права на иранците, но и за международния мир и сигурност. Свободата и човешкото достойнство не могат да бъдат отделени от мира и сигурността, каза Хейли, цитирана от ДПА.

Представителят на Франция обаче заяви, че протестите в Иран не застрашават мира и сигурността в света - косвена критика към САЩ, които свикаха заседанието, отбелязва Ройтерс.

Колкото и обезпокоителни да са събитията от последните няколко дни в Иран, те може би не представляват по същество заплаха за международния мир и сигурност, заяви посланик Франсоа Делатр, цитиран от Ройтерс. Трябва да се отнасяме предпазливо към всякакви опити да се експлоатира кризата за лични цели, което би дало диаметрално противоположен на желания резултат, предупреди френският дипломат.

Посланикът на Русия Василий Небензя заяви, че Иран трябва да бъде оставен сам да решава собствените си проблеми, и обвини САЩ, че злоупотребяват с платформата на Съвета за сигурност и подкопават авторитета му като главен орган, отговарящ за поддържането на световния мир, предаде ТАСС. По думите му "за всички е очевидно, че темата за заседанието не съответства с уставните прерогативи на Съвета за сигурност".

Според него истинската причина за свикването на заседанието за Иран е завоалиран опит да се използва текущия момент за продължаване на политиката на саботиране на споразумението за иранската ядрена програма. "Вие пропилявате енергията на Съвета", каза той, обръщайки се към американския представител. Към този момент посланик Хейли вече бе напуснала заседанието, след като се изказа в началото, отстъпвайки мястото си на своя заместник, отбелязва АФП.

Британският посланик Матю Райкрофт заяви, че твърде често Иран преследва легитимните си интереси в Близкия Изток по начин, който дестабилизира и понякога заплашва другите страни, подкрепя тероризма и изкривява иранската икономика, предаде Ройтерс.

По думите на иранския постоянен представител Голамали Хошру неговото правителство разполага с "твърди доказателства", че протестите "много явно са ръководени от чужбина". Той обвини САЩ, че са злоупотребили с властта си като постоянен член на Съвета за сигурност, като са свикали заседанието. "За съжаление въпреки съпротивата на някои от членовете му, Съветът позволи да бъде употребен от сегашната американска администрация, като проведе заседание по тема, която излиза извън обхвата на мандата му", заяви иранският посланик, цитиран от Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай