Самолет се разби в Тайван, десетки са загинали

Самолет се разби в Тайван, десетки са загинали | StandartNews.com

Тайпе. Самолет с 58 души на борда се разби при опит за кацане в Тайван, като при инцидента може да са загинали над 50 души. Инцидентът стана в късния следобед българско време и до вечерта няма потвърждение за броя на жертвите.

По първоначална информация оцелели и пострадали са 11 души, а бе потвърдена смъртта на един човек. Останалите 46 бяха в неизвестност. Според местните власти те може да са загинали. В самолета на тайванската авиокомпания "Трансейша" са пътували 54 пътници и 4 души екипаж. Самолетът е изпълнявал полет от столицата Тайпе до остров Пънху.

Самолетът се е разбил в близост до летище "Магун" на тайванския остров Пънху. При опит за приземяване диспечерите първо загубили връзка с пилотите на самолета, след което машината се разбила в близост до аерогарата, но без да засегне самото летище. Очевидци разказаха, че е избухнал голям пожар на мястото на катастрофата.

"На мястото на катастрофата цари абсолютен хаос. Пожарникарите все още се борят и гасят самолета. Те ще ни дадат точния брой на жертвите в най-скоро време", заяви Жан Шен, директор на гражданското въздухоплаване, цитиран от Ройтерс.

Възможната причина за катастрофата на самолета в Тайван са лоши метеорологични условия, съобщава NBCNews. По данни на местните медии при кацането на машината е имало силна буря. Лошите метеорологични условия в региона са причинени от зараждащия се тайфун Матмо.

Авиокомпания "Трансейша" е базирана в Тайван и разполага с 23 самолета, предимно "Еърбъс", които изпълняват полети най-вече по вътрешни линии, но понякога летят и до Япония, Тайланд и Камбоджа.

 

Тайванските медии поясняват, че става въпрос за вътрешен полет

От информацията до момента става чсно, че излитането се е забавило с близо два часа заради тежки метеорологични условия. Малко след 19:00 часа местно време, първият опит за кацане е бил неуспешен. Пилотът е поискал втора възможност да приземи машината, след което кулата е загубила контакт със самолета.

Самолетът се е врязал в жилищен квартал и най-малко две сгради са се запалили.

Вероятна причина за катастрофата е тайфунът "Матмо", който премина през територията на Тайван през деня.

За последните 13 години, това е осмият инцидент със самолет на TransAsia, като 6 от тях са именно с ATR-72.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай