Русия обяви търговска война на Турция (ОБЗОР)

Русия обяви търговска война на Турция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Не купувайте турски домати, така финансирате нови удари по нас, призова човек на Путин

Търговска война назрява между Русия и Турция след свалянето на руския самолет край турско-сирийската граница. Отношенията между двете страни от понеделник насам стават все по-обтегнати, а тепърва предстои да бъдат обявени реалните мерки, които Москва ще предприеме срещу доскорошния си търговски партньор. Очаква се те сериозно да засегнат търговията между двете страни, ще пострадат и инвестиционните проекти, включително газопроводът "Турски поток".

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че е наредил подготовката на "комплекс от икономически и хуманитарни мерки в отговор на инцидента с руския бомбардировач Су-24, свален от турските ВВС на границата със Сирия". Същевременно руският министър на икономическото развитие съобщи, че проектите "Турски поток" и АЕЦ "Аккую" ще бъдат замразени или отменени.

"Искам да кажа за икономическите мерки. Вчера обсъдихме този въпрос с президента Путин в Екатеринбург. В резултат на това на правителството е поръчано да изработи система от мерки в икономическата и хуманитарната сфера като реакция на акта на агресия. Предлагам това да бъде направено в двудневен срок, за да преминем максимално бързо към съответните процедури", казал Медведев по време на заседание на правителството вчера. По думите му решението ще бъде прието на основание Закона за специалните икономически мерки от 2006 година, който е предвиден именно за такива ситуации. Предложенията на кабинета ще бъдат събрани в единен нормативен акт - указ на президента и съответно правителствено постановление.

"В тези документи ще става дума за въвеждане на ограничения и забрани за дейността на турски икономически структури на територията на Руската федерация, ограничения и забрани, отнасящи се до доставката на продукция, включително хранителни стоки, до изпълнение на работи и оказване на услуги от турски компании и други ограничителни мерки. Те могат да засегнат и митнически, финансови операции и инвестиционни проекти", посочил руският премиер. Според него мерките ще бъдат безсрочни и прекратяването или облекчаването им ще зависи от международното положение и "отношенията ни с Турция".

Проектът за газопровод "Турски поток" и строителството на АЕЦ "Аккую" в Турция попадат в списъка на инвестиционните проекти, които могат да бъдат замразени или отменени като част от ограничителните мерки срещу Анкара, заяви руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев. Този проект ("Турски поток") по нищо не се различава от всеки друг проект, посочи Улюкаев. По думите му ситуацията с АЕЦ "Аккую" е аналогична. Според него може да се говори и за ограничения върху редовните и чартърните самолетни превози между Русия и Турция.

Вчера Русия обяви първите икономически мерки след ескалирането на напрежението с Турция. Като официална причина за тях не бе посочена кризата около самолета, но руските медии коментираха, че няма как въвеждането им да е съвпадение. Руското министерство на селското стопанство обяви, че Русия въвежда засилен контрол върху доставките на хранителни продукти от Турция и ще прави допълнителни проверки на границата и при производството им. Като причина за тези мерки бе посочено неспазването на руските стандарти от турските производители. Напоследък в министерството били получени информации от потребители и отраслови съюзи по въпроса за безопасността на селскостопанската продукция и хранителни продукти, внасяни от Турция. След анализ на създалата се ситуация земеделското министерство "е информирало правителството, че, за съжаление, средно 15 на сто от турската селскостопанска продукция не съответства на руските норми".

Според в. "Комерсант" проблемите на доставчиците вече са започнали по митническите пунктове, а вносители съобщават, че оформянето на товарите практически е спряно.

Вестникът съобщава, че е застрашен и вносът на турски части за автомобили, като се позовава на източници от две руски министерства.

Междувременно бившият здравен съветник на президента Владимир Путин Генадий Онишченко призова руснаците да не купуват турски домати, тъй като по този начин финансират нови удари срещу руски самолети. "Всеки разбира, че всеки купен турски домат допринася за нова ракета, която ще бъде използвана срещу нашите момчета", заяви той.

Лавров към своите: Прибирайте се вкъщи

Министерството на външните работи на Русия препоръча на гражданите си да се въздържат от посещения в Турция, а намиращите се руски граждани там - да се приберат в страната си. Това стана ясно от официално съобщение на Министерството на външните работи на Русия.

"Във връзка с продължаващите терористични заплахи на територията на Турция потвърждаваме препоръката към руските граждани да се въздържат от посещения в Турската република, а на намиращите се вече там с лични цели руснаци препоръчваме да се върнат в родината", се казва в съобщението.

Междувременно започна масова отмяна на резервации за турските курорти, предимно Анталия. От това Турция ще загуби 5 млрд. долара и 4 млн. руски туристи, предаде ТАСС.

Очакваните самолети с руски туристи в сряда и в четвъртък не са пристигнали.

Удар по търговия за $30 млрд.

Турция е петият най-голям търговски партньор на Русия със стокообмен от 31 милиарда долара през 2014 г. Руското икономическо министерство планираше след контрасанкциите на Москва спрямо ЕС Русия и Турция да увеличат двустранния стокообмен до 2020 г. тройно - на 100 милиарда долара. Кризата с Турция обаче вероятно ще помрачи тези планове.

Голяма част от вноса от Турция е на земеделска продукция. За първите 10 месеца на тази година са внесели стоки за над 1 млрд. долара, а през 2014 г. - за близо 2 млрд. Русия внася предимно плодове, зеленчуците и ядки. 20% от общия внос на зеленчуци идва от Турция, 25% от внасяните цитрусови плодове - също. Пресните турски домати също имат дял от над 20% на руския пазар.

Камерън иска да бомбардира Сирия

Великобритания трябва да се присъедини към въздушните удари срещу групировката "Ислямска държава" и не трябва да оставя своята сигурност само на съюзниците си. Това се казва в писмено изявление на премиера Дейвид Камерън до британските депутати.

"Вярвам, че трябва да вземем решение да разширим британските въздушни удари срещу ИДИЛ в Сирия", пише той. "Погрешно е Обединеното кралство да предоставя своята сигурност на други държави", посочи още премиерът. Решение за това трябва да бъде взето от британския парламент.

Междувременно германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се съгласиха, че са нужни повече действия в борбата срещу ИД.

"Бих искал Германия да може да се ангажира дори повече в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак", заяви държавният глава на Франция. Меркел обеща да окаже помощ.

"Когато френският президент ме моли да помисля какво повече можем да направим, тогава е наш дълг да реагираме и ще реагираме много бързо", обобщи Меркел на общата им пресконференция с Франсоа Оланд.

Нашият общ враг е тероризмът, а общата задача - да действаме решително. ИД не може да бъде убедена с думи, тя трябва да бъде победена с военни средства", каза Меркел. Двамата бяха единодушни, че "Ислямска държава" трябва да бъде унищожена много бързо.

Москва: Върнете "Света София" на християните

Това би било приятелски жест на фона на напрежението, обяснява депутат от Руската Дума

Депутатите от Руската Дума подкрепиха предложение храмът "Света София" в Истанбул да бъде върнат на православната църква. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по имуществени въпроси и защита на християнските ценности Сергей Гаврилов, чиято идея е Турция да направи тази "приятелска стъпка".

Църквата на "Светата Премъдрост Божия" в Истанбул е монументален музей днес, който дълго време е служил като християнска катедрала, а по-късно - като една от главните джамии в Константинопол.

"Руската страна смята за необходимо да се припомни, че "Света София" е сред най-старите християнски църкви, чиято история е пряко свързана с Вселенския събор", аргументира изненадващото си искане Гаврилов. Депутатът е посочил, че такава стъпка би могла да бъде знак за добрите намерения на Турция и за толерантността на исляма що се отнася до политиката на високо равнище. Гаврилов напомня, че руско-турските отношения са подложени на тест за издръжливост и в такъв период приятелските инициативи и предложения имат голямо значение.

Църквата "Света София" е построена през 360 г., когато за пръв път е осветена като катедрален храм на Константинополската патриаршия. Разрушавана е два пъти при обществени безредици, като съвременната сграда е издигната през VI век при император Юстиниан I. Впечатляващо инженерно постижение за времето си и най-ярък образец на византийската архитектура, в продължение на хилядолетие тя е била най-голямата църква в света. Храмът е превърнат в джамия след превземането на Константинопол от османските нашественици през 1453 г. През 1934 г. по разпореждане на Кемал Ататюрк той е превърнат в музей. През 1985 г. "Света София" бе вписана от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство.

Терористите по границата били ликвидирани

Терористичните групи, действащи в района, където беше свален руският Су-24, а след това спасен оцелелият пилот, са ликвидирани. Това съобщи официалният представител на руското военно министерство Игор Конашенков.
"Веднага щом нашият пилот се оказа в безопасност, в региона бяха нанесени масирани удари от руските бомбардировачи и реактивната артилерия на сирийските правителствени войски за продължително време", заяви Конашенков, като отбеляза, че "действащите в този район терористи и други тайни групи са били унищожени".

По-рано турските власти публикуваха аудиозапис, на който се чуват предупреждения, отправени към руския боен самолет минути преди да бъде свален. В записа се чува глас, който на английски предупреждава: "Обърнете веднага посоката на юг!" "Говорят турските военновъздушни сили. Наближавате турското въздушно пространство", предупреждава гласът. Според Турция това предупреждение е било повтаряно на всеки 30 секунди в продължение на 5 минути, но е било пренебрегнато от руския самолет. Спасеният пилот на самолета обаче отрича да е чул предупреждение.

ИД се закани и на Балканите

Групировката "Ислямска държава" разшири списъка на страните, които възнамерява да атакува. Джихадистите пуснаха в интернет ново пропагандно видео, в което на прицел са 60 държави, между които всички съседи на България. Нашата страна обаче е пропусната.

В клипа са показани флаговете на всички страни, цели на групировката. Сред тях са Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Косово, Хърватия, Словения, Молдова, Чехия и др. Джихадистите в клипа посочват, че "съществува коалиция от демони, в която са Иран, Турция и Русия".

Путин поиска извинение, Ердоган отказа

Руският президент Владимир Путин отправи три искания към Турция на фона на напрежението след свалянето на руския самолет, съобщава ТАСС.

Путин поиска на първо място извинение от турското ръководство. Президентът настоя още за обезщетение за нанесените вреди, както и за наказване на виновните за инцидента.

Путин посочи, че действията на турските ВВС са в разрез с международното право. Русия определя ситуацията като предателство, подчерта той.

Вчера обаче Анкара заяви, че няма намерение да се извинява. "Няма нужда да се извиняваме, при положение, че сме прави," отвърна външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу. "Но вчера все пак казахме по телефона, че съжаляваме", добави той, припомняйки, че по-рано е говорил с руския си колега Сергей Лавров.
По-късно Москва обвини Анкара и че е отказала да предостиви материали, свързани със свалянето на самолета. Това съобщи представителят на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков.

Не пуснаха бизнесмени в Москва

60 турски бизнесмени са били спрени вчера на международното летище "Шереметиево" в Москва и не са били допуснати да влязат в страната. Те са арестувани, тъй като били с туристически визи за участие в селскостопанско изложение. Предстои екстрадирането им в Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай