Русия и Китай с поредно вето на резолюция за Сирия

Русия и Китай с поредно вето на резолюция за Сирия | StandartNews.com

Както се предвиждаше, снощи Русия и Китай наложиха вето върху резолюция на ООН за изправянето на Сирия в Международния наказателен съд в Хага във връзка с извършени евентуални военни престъпления и такива срещу човечеството, информира Ройтерс. За да стане факт една такава резолюция, тя трябва да получи подкрепата на най-малко 9 от 15-те държави-членки и в същото време да не получи вето от никой от постоянните членове, каквито са Русия и Китай.

Това е вето номер 4 от Пекин и Москва за резолюции на ООН за предприемане на мерки срещу гражданската война там, която продължава вече 3 години.

Русия е близък съюзник на президента Башар Асад, чиито подчинени през лятото при нападение над контролирано от бунтовниците предградие на Дамаск употребиха химическо оръжие, вследствие на което загинаха стотици. В резултат на това Съветът за сигурност прие резолюция, задължаваща Сирия да унищожи арсенала си от химически оръжия и да прекрати производството им.

През последните месеци обаче отново се появиха съмнения, че властите използват хлор като боен газ срещу цели на опозицията.

Жертвите на войната в Сирия са над 160 000 души, а хиляди се водят безследно изчезнали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай