Русия е доставила в Сирия и зенитни ракетни системи

Русия е доставила в Сирия и зенитни ракетни системи | StandartNews.com

Русия е доставила в Сирия не само самолети и хеликоптери, но и зенитни ракетни системи. Целта е системите да защитят руските самолети от отвличане и нанасяне на ответен удар. Това заяви главнокомандващият руските въздушно-космически сили Виктор Бондарьов, цитиран от РИА Новости, предаде БНР.

"Взели сме предвид сме всички възможни заплахи, тъй като може да има различни форсмажорни обстоятелства. Например отвличане на самолет на територията на съседна страна и нанасяне на удар по нас. Трябва да бъдем готови за това", каза Бондарьов пред вестник "Комсомолская правда".

По думите му, в момента руската страна има над 50 самолета и хеликоптера на сирийска територия и засега не се нуждае от повече.

Междувременно стана ясно, че Сирийската свободна армия се е споразумяла за среща с представители на руското външно министерство и това на отбраната в Абу Даби в края на следващата седмица. Новината обяви един от координаторите на преговорите – Махмуд ал-Афанди. Според предварителната договорка в делегацията ще има участници в 28 сирийски бригади от градове като Дамаск, Хама, Хомс, Алепо и Идлиб.

Ал-Афанди посочи, че основна тема на срещата ще бъде активизацията на работата на съвместния оперативен щаб, договорката за който беше постигната в Москва. Действията му са насочени към борбата с групировките "Ислямска държава" и "Джебхат ан-Нусра" и към търсенето на политическо решение след победата над тях. Ще се обсъжда и въпросът за гаранциите от руска страна за защита на Свободната сирийска армия от атаките на правителствените сили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай