„Роснефт" поема сама находищата в Арктика, търси и партньори

„Роснефт" поема сама находищата в Арктика, търси и партньори | StandartNews.com

Москва. Руската петролна и газова компания „Роснефт" ще продължи и самостоятелно работата си по находищата в Арктика, макар и да търси подкрепата на нови партньори. Това заяви президентът на компанията Игор Сечин, цитирани от агенция ТАСС.

По думите му работата ще продължи при всички случаи и по всяко време. "Ако се появят партньори, които искат да вземат участие – добре. Ако няма – ще продължим сами", коментира още той.

Сред възможните варианти е партньорство с „Газпром" за продължаване на работата, обясни Сечин, но не изключи и други възможности.

„Роснефт" проучва шелфа в Карско море съвместно с американската компания Exxon. Заради санкциите, които налага САЩ, обаче Exxon трябва да се оттегли от съвместните проекти, като един от тях е работата в полето „Университетская – 1", което се намира най-северните части на Русия.

В края на септември двете компании съобщиха за края на проучванията в региона и за потенциална находка на петрол и природен газ. Тогава "Роснефт" поиска и подкрепа от държавата, защото не успява да си набави средства от европейските капиталови пазари.

Предварителните проучвания показват, че на мястото има около 100 млн. тона петрол и към 338 млрд. куб. метра природен газ. Условията в региона обаче са много тежки, а потенциалният кладенец е на 250 километра от руския бряг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай