Рокфелер: Пари, връзки и влияние

Първият доларов милиардер Дейвид винаги носел бръмбар в джоба си

Рокфелер: Пари,  връзки и влияние | StandartNews.com

На 101-годишна възраст миналата седмица в Ню Йорк почина в съня си от сърдечна недостатъчност легендарният американски милиардер, банкер и филантроп Дейвид Рокфелер. Той бе най-възрастният представител на "златната фомалия" Рокфелер. Внук е на Джон Рокфелер, основател на компанията Standart Oil, и първият доларов милиардер в човешката история. Бизнесменът, чието състояние списание "Форбс" определя на 3,3 млрд. долара, управляваше Chase Bank 35 г. Той е завършил няколко университета и е доктор на икономическите науки. По време на Втората световна война се издига от редник до капитан и работи за военното разузнаване на САЩ в Северна Африка. Оттегли се от активна дейност през 1981 г. Дейвид Рокфелер бе известен глобалист и идеолог на неоконсерватизма. Много години участва в заседанията на Билдербергския клуб и влиза в неговия управителен съвет. През 1970-1985 г. е председател на американския съвет по международни отношения, а след това е негов почетен председател. За разлика от другите си братя, Джон Д. III и Лоранс, които избягваха светлината на прожекторите, Дейвид говори открито за бизнес и бе един от най-големите радетели на свободния капитализъм. "Американският капитализъм донесе повече ползи за повече хора, отколкото всяка друга система във всяка част на света по всяко време в историята", казваше знаменитият Дейвид Рокфелер. "Проблемът е как системата се управлява възможно най-ефикасно".

Фамилията Рокфелер отдавна се свързва с несметни богатства. Това е най-вече заради колосалния успех в бизнеса на дядото на Дейвид Рокфелер - Джон Рокфелер, основател на нефтената компания Standart oil. Той е положил началото на на могъществото на клана Рокфелер, който процъфтява и до днес. Дейвид, любимият внук на дядо Джон, е роден на 12 юни 1915 г. Още от малък в семейството го учили да цени парите, да умее да ги печели и да ги трупа. За съзидателни дейности той, братята и сестрите му получавали доларови бонуси. В семейството

всичко се превръщало в пари

Например, ако някое от децата имало сили да се пребори с навика да яде бонбони, то получавало насърчение в долари. Същевременно, когато дете закъснявало за някой ангажимент, било глобявано. Показателно за обучението по финанси във фамилията е, че всяко от децата прилежно водело лична счетоводна книжка за приходи и разходи. При навършване на пълнолетие главата на семейството предлагал сделка на младежите. Давал им по 2500 долара, ако обещаят да се откажат от пушенето и спиртните напитки и още толкава пари, ако се придържат към този ангажимент до 25-годишна възраст. Сумите са значителни дори за наше време, а в далечното минало те били цяло богатство.

Образованието било приоритет

за фамилията Рокфелер. След завършването на частна гимназия бъдещият легендарен милиардер Дейвид Рокфелер постъпил в Харвардския университет, след това взел докторска степен по икономика в Чикагския университет. Не пропуснал да изкара курс и в известата Лондонска бизнес школа. През студентските си години Дейвид създал много полезни връзки и приятелства, които след това много му помогнали в началото на кариерата.
Житейският път на Дейвид бил определен от Втората световна война. Той постъпил на служба като войник, но бързо достигнал до офицерското звание и се озовал в Алжир, където се заел да създава разузнавателна мрежа. Там, а след това и във Франция, той се усъвършенствал да създава отношения с различни влиятелни и не чак толкова влиятелни хора, както и да бъде тактичен и дипломатичен и да постига компромиси в интерес на работата. Това изключително много му помогнало след войната, когато започнал работа като служител в банката на чичо си "Чейз банк". След 11 години той станал вицепрезидент на на финансовата институция, но това било само етап в блестящата му кариера като банкер. След сливането на "Чейз банк" с най-голямата - "Манхатън банк", поел поста заместник председател на Съвета на директорите, а по-късно се изкачил до президентската позиция на мощната банка.
Успоредно с успехите, които Дейвид постигал в банкерството и развитието на семейния бизнес, той разширявал и влиянието и връзките си. Още от младежките си години се включил в различни закрити клубове и събрания на влиятелни хора в политиката и икономиката. "Без това не може да се върви напред към успехите", споделял Дейвид Рокфелер.

Той се присъединил към тайното общество на
Клуба на билдербергите

който има влияние на всички важни политически събития в света. Включил се и в Съвата по международни отношения, Тристранната комисия, в която участват представители на Северна Америка, Западна Европа, Япония и Южна Корея. Това са само част от участията на Девид Рокфелер във различните влиятелни общности и структури.
През 1940 г. Девйд Рокферел се жени за Маргарет Макграф - дъщеря на един от собствениците на известна юридическа компания в Ню Йорк. Родили са им се шест деца. Всички са живи и досега с изключене на Ричард Рокфелер. Ричарт вървял по стъпките на баща си и бил негова дясна ръка в много отрасли на семейния бизнес, но през 2014 г. катастрофирал с управляем от него самолет. Дейвид Рокфелер бе богат не само на пари, връзки и влияние. Той е богат и с десетте си внуци. Не всички от тях обаче имат желание да участват в бизнеса на фамилията.
Известна е поговорката, че колкото и пари да имаш, те все не ти стигат. Дейвид Рокфелер бе изключение. Покойният милиардер е

дал за благотворителност $ 1 млрд.

пресметна в. "Ню Йорк таймс". Някои от целенасочените му еднократни дарения, като например за Харварския университет, където той получил висшето си образавание, достигат 100 милиона долара. Това е най-голямото дарение, което Харвардският университет някого е получавал.
Личният живот на Дейвид Рокфелер е интересен и поучителен не само за хората в бизнеса, но и за по-широк чителески кръг. Той е единственият представител на фамилията Рокфелер, който е написал издадена през 2002 г. автобиография - "Банкер в 20 век. Мемоари". В нея между другото той споделя, че
любомито му увлечение били бръмбарите. "Винаги носех в джоба си малка кутийка, в която да сложа някой интересен екземпляр", казва Рокфелер. Той е известен и като откривател на пет нови видове бръмбари. В негова чест учени в Мексико са нарекли един вид планински бръмбари Diplotaxis rockefelleri.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай