Разкриха подробности за шофьора на вана, който се вряза в пешеходци в Торонто

Разкриха подробности за шофьора на вана, който се вряза в пешеходци в Торонто  | StandartNews.com

Водачът на вана, врязал се в хора по обед вчера в Торонто, е действал "преднамерено" и властите привилегироват тезата, че става дума за изолиран акт, който не е насочен срещу "националната сигурност" на Канада, предаде Франс прес. 10 души загинаха, а 15 бяха ранени в резултат на врязването на превозното средство в хората.

"Това действие категорично изглежда преднамерено", заяви Марк Сандърс, началникът на полицията на Торонто. Трагедията се разигра в момент, в който в града се провежда среща на министрите на външните работи и на обществената сигурност на страните от Г-7. Срещата продължава и днес, както е предвидено, съобщи канадският външен министър Кристия Фрийланд.

Канадският министър на обществената сигурност Ралф Гудейл каза, че "информациите, с които властите разполагат на този етап, показват, че случилото се по никакъв начин не е свързано с националната сигурност".

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че е опечален от новината за "трагичния и безсмислен атентат, станал в Торонто". После от канцеларията му уточниха пред Франс прес, че понятието "атентат", изречено на френски от Трюдо, не е използвано, за да наведе на мисълта, че става дума за "терористична връзка от естество, което да застрашава националната сигурност".

Водачът на вана бе бързо арестуван и бе идентифициран като Алек Минасян, на 25 години, роден в Ричмънд Хилс, което е северно предградие на Торонто.

Хронологията на събитията от вчера показва, че в 13:26 ч. местно време вчера полицията получила обаждане на спешния си телефон за хора, пометени от превозно средство близо до улица Йънг, една от най-оживените в Канада, намираща се в центъра на Торонто. Белият ван, врязал се в хората, се движел бързо, преминавайки от платното, върху тротоарите, където се разхождат под обедното слънце много хора. Колата изминала близо километър. В 13:52 ч. местно време, тоест 26 минути след първото обаждане, е арестуван мъж, близо до вана, спрял на тротоара с ударена предна част.

Първоначално полицията съобщаваше за до 10 прегазени хора. После властите изнесоха данни за 10 убити и за 15 ранени, от които четирима са в критично състояние и двама в сериозно състояние.

Засега мотивите на задържания мъж, шофирал вана, остават неизвестни. Мъжът е непознат на службите за сигурност. В момента на задържането му, той размахвал предмет с лявата си ръка, изправен срещу полицай, който го държал на мушка, показват кадри в социалните мрежи. После се оставил да бъде закопчан с белезници на земята от полицая. Мъжът не е бил въоръжен.

Очевидци разказват за ужаса, който са изпитали при вида на бързодвижещия се ван. Очевидка разказва, че е видяла как жена е била запратена от връхлетялата я кола върху стъклена автобусна спирка.

Случилото се в Торонто напомня атентатите и инцидентите с врязали се в хора превозни средства, като тези в Ню Йорк, Барселона, Лондон, Ница, Париж, Берлин, Стокхолм и неотдавна Мюнстер.

Телевизия Глоубъл съобщава, че Минасян ще се яви днес в 10:00 ч. местно време (14:00 ч. по Гринуич) в съд в Торонто, за да чуе в какво е обвинен, предаде Ройтерс.

Кадри, заснети от минувач на момента на ареста на Минасян, показват, че той извикал на полицията: "Убийте ме" и насочил неидентифициран обект към полицай. Полицаят казал: "Не, легни на земята". Тогава заподозреният казал, че носи огнестрелно оръжие в джоба си, но полицаят му казал: "Не ми пука, легни долу", предаде Ройтерс.

Според бивши съученици на Минасян той е посещавал в гимназията програма за ученици със специални потребности, предаде Ройтерс. Съученици описват Минасян като "човек, който не е бил социален, но е бил абсолютно безвреден".

Понятието "специални потребности" се използва в канадската образователна система за хора както с физически недъзи, така и с поведенчески и образователни затруднения.

Страницата във Фейсбук на Минасян сега е недостъпна. В блог пък се казва, че през септември 2013 г. той е започнал работа в технологичен център към колежа Сенека.

До март 2014 г. Минасян поствал в блога информации за напредъка си по разработване на софтуер в колежа. В магазина за приложения на Гугъл има приложение за паркиране, разработено от човек на име Алек Минасян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай