Путин удари Турция с икономически санкции

Путин удари Турция с икономически санкции | StandartNews.com

Забранява се внос на стоки, наемане на работници и чартърни полети

Руският президент Владимир Путин подписа указ за предприемане на специални икономически мерки срещу Турция, който предвижда редица санкции, съобщи ТАСС. Мерките бяха предприети, след като турски изтребители свалиха във вторник руски бомбардировач Су-24.

Русия ще въведе временно забрана за внос на отделни стоки от Турция. Списъкът с тях може да бъде оповестен днес. Наложена е също така забрана или ограничения на редица дейности на руска територия на организации под турска юрисдикция. Действието на безвизовия режим между Русия и Турция ще бъде преустановено на 1 януари. От същата дата се забранява наемането на турски работници от руски работодатели. Руските туроператори ще трябва да се въздържат да предлагат на граждани на страната туристически продукти, предвиждащи посещение на турска територия. Руският президент нареди на правителството да забрани чартърните полети между Русия и Турция. Контролът върху дейността на турските автомобилни превозвачи на руска територия ще бъде засилен с цел гарантиране на сигурността. Путин нареди още да бъде обезпечена сигурността на морските пристанища в Азовско-Черноморския басейн.

Санкциите, наложени от Русия, само задълбочават проблема между двете страни, предупреди високопоставен представител на турските власти, цитиран от Ройтерс. "Санкции като тези само ще навредят на връзките. Тези стъпки не улесняват нищо, само задълбочават проблема", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай