Путин посети Крим, Украйна го порица

Путин посети Крим, Украйна го порица | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин посети украинския полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г. Киев определи посещението като нарушение на украинския суверенитет.

В Крим Путин посети легендарния детски лагер Артек, разположен на брега на Черно море, се казва в комюнике на Кремъл.

"До не много отдавна Артек преживяваше трудни времена. Но сега той е на път да се възроди, и се възражда като международен ваканционен център", заяви руският президент в реч пред младите посетители.

След разпадането на СССР през 1991 г. Артек остана, също като Крим, в границите на независима Украйна и приемаше украински деца. През 2009 г. лагерът се намираше на ръба на фалита. След анексирането на Крим лагерът отвори отново врати и започна реновирането му. Създаден през 1925 г. по идея на Ленин, първоначално Артек е бил санаториум за деца, болни от туберкулоза. По-късно лагерът постепенно става култово място, посрещайки елита на пионерската младеж.

Украинското министерство на външните работи порица посещението на руския президент. "Украинската страна смята това посещение за грубо нарушение на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна", се казва в изявление на министерството, цитирано от ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай