Путин към Радев: Очаквам Борисов на гости до дни /ОБНОВЕНА/

Путин към Радев: Очаквам Борисов на гости до дни /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Очакваме българския премиер Бойко Борисов до няколко дни. Това бяха част от първите думи на руския президент Владимир Путин при посрещането на българския си колега Румен Радев в резиденцията "Бочаров Ручей" в Сочи, информира Епицентър.

Руският президент припомни и общата история на Русия и България, славянската писменост и честването на 140 г. от освобождението на България от турско робство.

Българският държавен глава Румен Радев поздрави руския президент с преизбирането му. "Целта на моята визита е да възстановим диалога на най-високо ниво. Имаме много взаимни интереси в търговията, енергетиката, културата", заяви президентът Радев.

В първия формат на срещата Радев-Путин от българска страна участват Иво Христов, началник на кабинета на президента, Димитър Стоянов - главен секретар на президентството и Атанас Кръстев - секретар по външната политика на държавния глава.

От руска страна са: Юрий Ушаков - помощник на президента, Денис Мантуров - министър на промишлеността и търговията на Руската федерация и председател на руската част на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак - министър на енергетиката на Руската федерация, Александър Грушко - зам.министър на външните работи И преводача Максим Петров.

Министерството на енергетиката на България ще представи на Москва различни варианти за използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене". Това се казва в документи към преговорите между президентите Владимир Путин и Румен Радев, предаде ТАСС.

„До края на юни 2018 г. Министерството на България трябва да представи варианти за използването на произведеното от руска страна оборудване, включително за рестартиране на проекта", се казва в материалите, представени пред агенцията.

От тях става ясно също, че "Росатом" планира да завърши работата по удължаването на срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ „Козлодуй" в България до края на юли 2018 г.

"Посещението на президента на България Румен Радев е добър сигнал за възобновяването на пълноформатните руско-български отношения", заяви Путин след срещата. „Както е известно, президентът на България пристигна по наша покана в рамките на мероприятия, свързани с отбелязването на годишнината от освобождението на българския народ от османско иго, от края на Освободителната война. Това е знаково събитие както за България, така и за нас. В рамките на дискусията – тя бе достатъчно подробна, информирах президента за нашите приоритети в двустранните отношения и за позициите на Русия по международните проблеми и въпроси. Считам, че тази визита е добър сигнал за възстановяването на пълноформатните руско-български отношения", заяви Путин след срещата с българския президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай