Путин иска ново разследване на химическата атака /ОБНОВЕНА/

Путин иска ново разследване на химическата атака /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Германският канцлер Ангела Меркел наблегна днес на важното значение на връзките с Русия, предаде ДПА. "Русия естествено е важен партньор", каза Меркел в началото на срещата си с руския президент Владимир Путин в Сочи.

Посрещайки германския канцлер в резиденцията си в черноморския курорт, Путин изрази желание основни теми на разговорите между двамата да бъдат конфликтите в Украйна и Сирия.

Това е второто посещение на Меркел в Русия, откакто през 2014 г. Москва анексира Кримския полуостров, припомнят световните агенции. Този и други въпроси предизвикаха напрежение в двустранните отношения между Берлин и Москва.

Германия подкрепя санкциите срещу Русия заради Украйна. Това е основен източник на напрежение в двустранните връзките, но Путин, изглежда, иска да ги подобри, отбелязва Асошиейтед прес.

Преди срещата на Меркел с Путин говорителят на германското правителство Щефен Зайберт каза, че разногласията за Украйна "обременяват отношенията" между Германия и Русия, предаде ДПА.

На срещата Путин отново настоя да се проведе внимателно и безпристрастно разследване на инцидента с химическо оръжие в Хан Шейхун.

„Ние решително осъждаме всяко използване на химическо оръжие. Виновните за гибелта на сирийците (заради инцидента в Идлиб) трябва несъмнено да бъдат намерени и наказани. Но това може да бъде направено само след внимателно и безпристрастно разследване", подчерта Путин след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Сочи.

Руският държавен глава уточни, че с Меркел са обсъдили ситуацията в Сирия. „Убедени сме, че решението на сирийския въпрос може да бъде намерено само по мирен път и под егидата на ООН", посочи Путин. „Несъмнено без участието на такава страна като САЩ тези проблеми не могат да се решат ефективно. Така че ние поддържаме контакти с нашите американски партньори и ще продължим да го правим. Надявам се, че ще постигнем разбирателство във връзка със съвместни стъпки по това много важно и много чувствително направление в международната политика днес", подчерта президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай