Путин печели президентските избори в Русия с над 70% /ОБНОВЕНА/

Путин печели президентските избори в Русия с над 70% /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин е преизбран убедително за нов шестгодишен мандат на поста на произведените днес в страната президентски избори.

Проучване екзит пол, цитирано от Франс прес, отрежда на Путин 73,9 процента от гласовете. Далеч назад втори в анкетата на Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) остава кандидатът на комунистическата партия Павел Грудинин с 11,2 процента. Ултранационалистът Владимир Жириновски е трети с 6,7 процента, а журналистката Ксения Собчак, близка до либералната опозиция, заема четвърто място с 2,3 процента.

По данни на ЦИК от 18 ч. московско време (17 ч. българско време) избирателната активност е била 59,97 процента.

АКЦЕНТИ ОТ ИЗБОРНИЯ ДЕН

Завършено е гласуването на президентските избори в Русия в регионите с московско време, предава ТАСС , като пояснява, че това са почти пет дузини региони на страната, или 35, включително Москва и Санкт Петербург. Към 19 часа московско време избирателната активност е била 59,9%.

* * * * *

Към 18:12 часа бе отчетена избирателна активност от 54,32 на сто на президентските избори в Русия.

* * * * *

"Високата избирателна активност не е масово доброволна, както я представят властите, а се дължи главно на организирано извозване на гласоподаватели към секциите", заяви опозиционният лидер Алексей Навални, който не бе допуснат да се кандидатира за президент, тъй като има влязла в сила присъда.

* * * * *

Един от най-известните граждани на Русия – френската кинозвезда Жерар Депардьо – днес в Париж пусна своя глас за президентския вот. "Идвайте!", призова надписа под снимката другите руснаци във Франция. Депардьо, който е приятел на руския президент Владимир Путин, получи руски паспорт от държавния глава през 2013 г., когато имаше малка данъчна война между кинозвездата и властите в родината му.

* * * * *

Към 17.08 часа московско време избирателната активност на президентските избори в Русия е достигнала до 51,9%. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия на Руската федерация Николай Булаев, предава TACC. Към 12 часа московско време избирателната активност бе 34,72%. Изборният ден ще приключи в 21 часа московско време /20 часа българско/, когато ще бъдат закрити избирателните участъци в най-западния регион на Русия – Калининградската област. В източните региони на страната избирателните участъци вече бяха закрити и бе стартирано преброяване на гласовете.

* * * * *

Руските граждани в България могат да гласуват на 4 места у нас. Избирателната активност е висока. В секцията в Руското посолство в София до 11:00 часа са гласували над 400 души. Места за гласуване са отворени още във Варна, Русе и Пловдив, съобщи БНТ. Две хиляди руснаци са гласували при предварителните избори, проведени от 3 до 17 март.

Почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов заяви, че е пуснал бюлетина за Владимир Путин. Областният лидер на БСП, който е с двойно гражданство, дойде в изборната секция в дома за българо-руско приятелство заедно с посланик Анатолий Макаров.

* * * * *

Опозиционната кандидатка за президент на Русия Ксения Собчак призова критиците на президента Владимир Путин да гласуват, вместо да бойкотират изборите, съобщи Асошиейтед прес. Пред журналисти в Москва тя заяви, че колкото по-висока бъде подкрепата за Путин на днешните избори, толкова "по-твърда ще е системата", която очаква руснаците при следващия му мандат.

Собчак изрази несъгласие с бойкота на вота, към който призова опозиционерът Алексей Навални. "Всеки процент в повече" за Путин се дължи на тези, които отказват или не си правят труда да гласуват, заяви тя и прикани критиците на Путин да се обединят.

Някои критици смятат, че Собчак се ползва с мълчаливата подкрепа на Кремъл, за да може изборите да изглеждат по-демократични. Тя твърдо отрича. Собчак бе единственият кандидат-президент, който по време на кампанията критикуваше Путин, който се очаква да спечели с голяма подкрепа още един шестгодишен мандат.

* * * * *

Камчатка и Чукотка - най-затънтените райони в Руската федерация, гласуваха под строй. Там изборният ден приключи с висока активност. Още в 18 часа местно време в Камчатка са гласували 63,86 на сто от избирателите. На предишните избори през 2012 г. към този момент своя избор са били направили 54,04 на сто от гласоподавателите. Традиционно висока е била избирателната активност в Чукотка, където два часа пред затварянето на секциите са гласували 76,34 на сто, приблизително колкото и през 2012 г., когато са гласували 76 процента.

* * * * *

Сайтът на Централната избирателна комисия на Русия е бил подложен в днешния изборен ден на DDоS атака от айпи адреси от 15 страни. Това съобщи пред журналисти председателката на ЦИК Елла Памфилова, предаде ТАСС.
Тя каза, че днес между 2 и 5 часа през нощта е била парирана компютърна атака срещу сайта на комисията от типа "отказ от услуга". Пикът е бил в 2,20 часа московско време. Източниците на атаката са били разположени в 15 страни, каза Памфилова и уточни, че са били атакувани и редица медии, не само сайтът на ЦИК.

* * * * *

Кандидат-президентът и настоящ държавен глава на Русия Владимир Путин каза, че ще смята за успех всеки процент от гласовете, който дава му право да изпълнява задълженията на президент, предаде ТАСС. Путин заяви това в избирателната си секция в отговор на въпрос какъв е резултатът, който ще смята за успешен за себе си. "Всеки, който дава право да се изпълнява длъжността на президент", заяви той.

Путин гласува в избирателен участък в сграда на Руската академия на науките, където гласува и на предишните избори през 2012 г. Отговаряйки на други въпроси, той изрази увереност в правилността на програмата, която предлага за развитието на страната, и каза, че днес е в "работно настроение", защото му предстоят няколко работни срещи.

* * * * *

Бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова, известна също като бивша преводачка на покойния Тодор Живков и като Жената от варшавското летище, изрази лично мнение, че единствената интрига в изборите в Русия е единствено каква ще е изборната активност. „Изборите в Русия не са интересни. Те са скучни и предсказуеми, с предизвестен край, обясни Поптодорова пред Нова тв.

Според западни медии обаче, има друга, много по-интересна интрига - какъв ще е вотът на младото поколение в страната.

* * * * *

Днес се провеждат изборите за президент в Руската федерация. В съответствие с конституцията, победителят ще заеме поста с 6-годишен мандат.

Кандидатите за най-властовия ресурс в Русия за 8, като един от тях - Алексей Навални, беше принудително изваден от битката заради проблеми с правосъдието. Това са:

Сергей Бабурин, Руски общонароден съюз

Павел Грудинин, КПРФ

Владимир Жириновски, ЛДПР

Владимир Путин

Ксения Собчак, Гражданска инициатива

Максим Сурайкин, Руски комунисти

Борис Титов, Партия Роста

Григорий Явлински, Яблоко.

По единодушно мнение, изборите са предрешени в полза на Путин, чийто рейтинг през последните дни достигна 80%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай