Протест в интернет заради опасения от цензура

Протест в интернет заради опасения от цензура  | StandartNews.com

Ню Йорк. С обявената в сряда протестна акция в интернет, включваща 24-часово затваряне на "Уикипедия" на английски език, законодателната битка в САЩ около два закона против пиратството по кампютърната мрежа достигна извънредно важна точка, пише "Ню Йорк таймс", предаде БТА.

Забележителното според вестника е политическото съзряване на една относително млада и неорганизирана индустрия, която досега до голяма степен е стояла настрана от лобистките и другите политически игри във Вашингтон.

Законът за възпиране на онлайн пиратството (SOPA - Stop Online Piracy Act), внесен в Камарата на представителите, и Законът за защита на интелектуалната собственост (PIPA - Protect Intellectual Property Act), обсъждан в Сената, се подкрепят от големите медийни компании. Тези закони целят да намалят нелегалното теглене и гледане на телевизионни предавания и филми онлайн. Обаче технологичната индустрия се опасява, че покрай другото законите ще дадат на медийните компании прекалено много правомощия да закриват уебсайтове, които според тях нарушават авторските права.

Подготвяното законодателство разтърси технологичните лидери - рискови бизнесмени, които не са привикнали някой да атакува техния свободен онлайн свят, констатира нюйоркският вестник. Един от отговорите е днешният протест, който предвижда също пренасочване от "Гугъл" или други уебсайтове към страници, в които подробно са изложени възраженията на технологичната индустрия срещу законопроектите.

"Уикипедия", която се управлява от неправителствена организация, отива даже по-далеч, като "снема от линия" повечето от сайтовете си и това несъмнено ще предизвика паника сред безброй учащи, които имат да пишат домашни, предрича "Ню Йорк таймс". От "Уикипедия" заявяват, че акцията цели да предизвика по-голяма публична реакция на законопроектите, които ще ограничат свободата на публикуване на енциклопедията.

"За пръв път е съвършено ясно, че закон може да има преки последици за способността на една индустрия да прави бизнес",  казва Джесика Лорънс, директор на "Ню Йорк тек мийтъп" - търговска организация с 20 хиляди членове, която днес ще прави митинг в Манхатън. По думите й случващото се сега е "звънец за събуждане", пише "Ню Йорк таймс". Вестникът цитира Тим Ву, професор в Колумбийския юридически институт, според когото технологичната индустрия, родила големи  предприятия като "Гугъл", "Фейсбук" и "иБей", са много по-мощни  отколкото трябва да бъдат. "Това е първата истинска проверка на политическата сила на Мрежата и независимо от това как тръгнат нещата, те няма да се дадат лесно, казва Ву, автор на книгата  "Голямата промяна. Възходът и падението на информационните империи". "Мрежата се изправя срещу едно от най-мощните лобита", заключава професорът, цитиран от "Ню Йорк таймс".

Според разискваните в Конгреса законопроекти, ако притежател на авторските права, напр. "Уорнър брадърс", установи, че чуждестранен сайт съдържа незаконно копие на "Възхода на Черния рицар", може да издейства съдебно разпореждане търсачки като "Гугъл" да премахнат линковете към този сайт и да принуди рекламодателите да спрат плащанията за сайта, информира вестникът.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай