Прочут архитект представи проект за нов мост в Генуа

Прочут архитект представи проект за нов мост в Генуа | StandartNews.com

Снимка: EPA
Прочутият италиански архитект Ренцо Пиано представи официално проекта си за нов мост в Генуа, който е негов роден град.

На 14 август в западната част на града рухна участък от моста „Моранди", който бе част от магистралната мрежа на областта Лигурия. Загинаха 43 души.

Малко след това Ренцо Пиано предложи на областния управител на Лигурия, в която се намира Генуа, проект на нов мост на мястото на частично срутилия се. Днес на пресконференция световноизвестният архитект представи официално проекта си.

„Новият мост би трябвало да издържи 1000 години и ще бъде от стомана", каза Ренцо Пиано, цитиран от Франс прес и БТА. „В него ще има нещо, което ще напомня на кораб", допълни той. „Новият мост ще бъде с по-фина конструкция, ще има специфично излъчване и светлина", допълни Пиано, уточнявайки, че мостът ще е бял.

Кметът на Генуа Марко Бучи пък обяви организирането в идните месеци на международен конкурс за възстановяването на квартала под моста. Това се налага тъй като разрушаването на отломките от моста, ще наложи и разрушаването на част от жилищните блокове, намиращи се под него.

Архитектът Ренцо Пиано е носител на наградата "Притцкър" през 1998 г. Най-известните му проекти през последните десетилетия са музеят "НЕМО" в Амстердам, реконструкцията на Потсдамския площад в Берлин, проектът за небостъргача London Bridge Tower на брега на река Темза.

Един от най-впечатляващите проекти на Ренцо Пиано е културният център на името на Жан-Мари Жибау в Нова Каледония, построен за периода 1991-1998 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай