Премиерът на Грузия обяви, че подава оставка

Премиерът на Грузия обяви, че подава оставка | StandartNews.com

рузинският министър-председател Гиорги Квирикашвили подаде оставка заради разногласия с лидера на управляващата партия Бидзина Иванишвили, който е бивш премиер и най-богатият човек в Грузия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Реших да се оттегля като министър-председател на Грузия", каза Квирикашвили, който заемаше поста от 30 декември 2015 г.

"Имахме някои разногласия с лидера на управляващата партия", заяви той. "Мисля, че сега идва момент, когато лидерът на партията би трябвало да получи възможност да попълни нов кабинет", каза Квирикашвили в изявление по телевизията.

АФП поясни, че решението на премиера след прекарани две и половина години на поста идва на фона на нарастващо обществено недоволство от състоянието на икономиката и след масови протести. На 1 юни хиляди хора излязоха по улиците на столицата Тбилиси заради съмнение за политическа намеса в съдебно дело за убийство и поискаха оставката на Квирикашвили.

Последва стачка на работещите в столичното метро, която парализира обществения транспорт в града. През миналия месец също имаше многохилядни протести в Тбилиси срещу брутални полицейски акции в два популярни нощни клуба, като демонстрантите поискаха оставка на премиера и вътрешния министър.

Според грузинската конституция оставката на премиер означава оставка на цялото правителство. Управляващата партия "Грузинска мечта-Демократична Грузия" разполага със седем дни да представи кандидатура на премиер, която президентът формално трябва да одобри, предаде АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай