Посланик Рубин: ЮНЕСКО има нужда от реформи

Посланик Рубин: ЮНЕСКО има нужда от реформи | StandartNews.com

Да, има съвсем определено послание. Държавният секретар Рекс Тилърсън съвсем ясно го каза и ситуацията е такава. Първо, ЮНЕСКО като организация се нуждае от сериозни реформи, а ние не видяхме достатъчно реформи и позитивно развитие. Това е първата причина, обяви н.пр. посланик Ерик Рубин по повод решението на САЩ да напусне световната организация.

Втората е, че нашият закон, който мина в Конгреса, ни задължи да спрем да плащаме членската си такса, когато ЮНЕСКО прие Палестина като пълноправен член. Ние вече дължим повече от половин милиард долара и тази сума ще нараства, ако останем пълноправен член. Това е фактор в нашето решение също така, каза още той в интервю пред БНР.

Третият фактор са постоянните, последователни и увеличаващи се антиизраелски настроения, видими в това число в някои от решенията, взети от ЮНЕСКО, въпреки желанията на досегашния генерален директор и изразените от нея тревоги. Но си даваме сметка, че не тя сама взима тези решения, а страните - членки, продължи негово превъзходителство.

Ще останем член до края на 2018 година, защото такива са правилата на ЮНЕСКО, а след това ще имаме статут на наблюдател. Потвърждаваме ангажимента си към опазване на културното наследство по всички важни проекти, по които сме работили и ще работим. Ще си партнираме с ЮНЕСКО и в бъдеще във важните проекти навсякъде по света, така че не се отказваме от целите на организацията, но смятаме, че в този момент няма смисъл от това да бъдем пълноправен член, завърши Ерик Рубин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай