Пилотите на "Луфтханза" подготвят нова стачка

Пилотите на "Луфтханза" подготвят нова стачка | StandartNews.com

Берлин. Пилотите на най-голямата германска авиокомпания "Луфтханза" отново подготвят стачи действия след като стана ясно, че фирмата прекратява практиката да им позволява ранно пенсиониране и да им изплаща обезщетение до достигане на пенсионната възраст за страната, съобщи синдикатът на пилотите в Германия Vereinigung Cockpit, цитиран в световните медии.

Това не са първите подобни действия на пилотите. През април те отмениха със стачката си близо 4000 полета и ощетиха компанията с между 50 и 80 млн.

Синдикалната организация, която представлява 9 300 пилоти и бордови инженери на немския превозвач, не е успяла да се договори с компанията по условията за пенсиониране. Досега договорът позволяваше пилотите да се оттеглят на 55 години и да получават обезщетение от 60% от заплатата до 65 години, когато могат да започнат да получават пенсия от държавата.

Освен да остане тази практика, исканията на подготвящите стачка служители на "Луфтханза", са и за увеличение на заплатите с 10 на сто. От профсъюза заявиха, че имат готовност за незабавни стачни действия. От компанията пък нарекоха позицията на синдиката за "непонятна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай