Паметник на цар Борис ІІІ разбуни Скопие

Паметник на цар Борис ІІІ разбуни Скопие  | StandartNews.com

Скопие. Паметник на цар Борис ІІІ, създател на Скопския държавен университет, искат група македонски интелектуалци, предаде Фокус.
Според тях паметникът трябва да бъде изграден пред самия университет. Групата включва предимно млади преподаватели в университета, в по-голямата си част завършили в България.
Предложението е било внесено в МАНУ – Македонската академия на науките и изкуствата на 27 март т.г.

В подкрепа на искането са се обявили и част от членовете на МАНУ, работили в ръководството на Академията по време на председателството на академик Георги Ефремов през 2000 и 2001 г. Тогава, по време на гражданската война в Македония, МАНУ предложи идеята за размяна на територии – Тетово и част от Гостиварско да бъдат отстъпени на Албания, като за сметка на това Македония да получи Подградец на Охридското езеро и района на Голо Бърдо на брега на Преспанското езеро.

Предложението за паметник на цар Борис ІІІ е било посрещнато с ожесточение от групата около академик Блаже Ристевски, който не успя да стане председател на Академията през 2008 г. и в края на миналата година издаде книгата си „Македонският възрожденски ХІХ век”, в която откровено се спекулира с българската история.

Скопският държавен университет е открит тържествено на 19 декември, Никулден, 1943 г. На откриването присъстват княз Кирил Преславски, професор Александър Теодоров–Балан, първият ректор на Софийския университет, 20 хабилитирани преподаватели, представители на всички висши учебни заведения и институти в София, председателят на БАН Никола Стоянов.

За създаването на университета в Скопие от Министерството на просвещението е отпуснат специален бюджет, а от София са докарани студентски банки, закачалки за дрехи, печки, столове, легло за пазача, черни дъски, гардероби, писалища, сграда, книги, та дори и вана за баня.

ЧЕСТИТ ПЪРВИ АПРИЛ!!!!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай