Отиде си бащата на хапчето антибебе

Отиде си бащата на хапчето антибебе | StandartNews.com

Професор Карл Джераси имаше български произход

Професор Карл Джераси, известен в цял свят като създател на хапчето антибебе, почина на 30 януари вечерта от рак в болница в Сан Франциско на 91-годишна възраст, съобщи АФП.

Известният химик беше с български произход и беше известен по цял свят като създател на противозачатъчното хапче. Джераси е роден на 29 октомври 1923 г. във Виена.

Баща му Самуел Джераси е българин и е бил известен кожен лекар в София. Карл Джераси прекарва част от детските си години в София, като на 5-годишна възраст заминава с майка си във Виена. През 1938 г. се връща в страната, за да избяга от нацистите заради еврейските си корени. Учи в Американския колеж в София, като на 16-годишна възраст заминава за САЩ. Започва да се развива в сферата на химията.

Самият той не харесва прякора "антибебе" на създаденото от него противозачатъчно хапче, нито че е наричан негов баща. Той казва, че хапчето е създадено от цял екип и идеята му е против абортите, а не против бебетата. Неотдавна проучване за най-революционните открития в медицината, организирано от "Бритиш Медикъл Джърнъл", включи и първото перорално противозачатъчно средство, открито през 1951 г. от световноизвестния учен с български корен. Джераси е откривател и на кортизона, хормон, изолиран от надбъбречната жлеза. Специалистът е обявен за една от 30-те най-велики личности на миналото хилядолетие от "Лондон Таймс". Той е поставен редом до Шекспир, Нютон, Айнщайн, Коперник и Дарвин.

Номиниран е за Нобелова награда заради откриването на хапчето антибебе, но през 1968 г. под натиска на Ватикана е отхвърлен от комитета за наградите. В България проф. Джераси е член на БАН и носител на почетното звание "Доктор хонорис кауза" на академията. Президентът Петър Стоянов му връчи и орден "Мадарски конник".

За последно Джераси беше в България през 2013 г. Тогава получи почетната титла "Доктор хонорис кауза" на Американския университет в Благоевград. Визитата му в България бе организирана и осъществена със съдействието на Израелско-Българския институт и председателя му д-р Невен Енчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай