08:50 ч.

07.12.17

2 мин.

0

0

0

Организацията PETA обяви макак за "личност на годината"

от редактор |

Организацията PETA обяви макак за "личност на годината"

Черен макак, който стана световноизвестен, след като открадна фотоапарат и си направи селфи в джунглата в Индонезия, бе обявен за личност на годината от организацията PETA (Хора за етично отношение към животните).


По-рано активистите пледираха в негова полза пред американски съд, предадоха БТА и Франс прес.


PETA настоява да се признае, че Наруто е някой, а не нещо, се казва в нейно комюнике.


През 2011 г. макакът открадна фотоапарата на британеца Дейвид Слейтър в резервата Тангкоко на остров Сулавеси. Слейтър, който имал за задача да направи фоторепортаж, оставил за малко без надзор фотоапарата си, докато инсталирал триножника си. Впоследствие установил, че маймуната си е направила две селфита. Снимките предизвикаха голям интерес в интернет, а PETA заведе дело срещу фотографа през 2015 г., твърдейки, че маймуната притежава авторските права върху "историческото селфи".


PETA отбеляза, че Наруто е направил снимката и следователно притежава авторските права върху изображението, какъвто е случаят с фотоси, направени от хора. Фотографът изтъкна, че е законният собственик на снимките, защото се отдалечил само за няколко минути, преди да си даде сметка, че макак откраднал фотоапарата му и направил снимки.


След единствена по рода си съдебна битка, двете страни стигнаха до споразумение през септември, в съответствие с което Слейтър се съгласи да предостави на организации за защита на макаците в Индонезия 25 процента от всички приходи от използването или продажбата на селфитата на Наруто.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент