Орбан иска Брюксел да върне Е500 милиона

Орбан иска Брюксел да върне Е500 милиона | StandartNews.com

Унгария иска най-малко половината от над милиард евро, които е дала за гранична сигурност, да бъдат възстановени с европейски средства. Това обяви премиерът на страната Виктор Орбан във видеообръщение, публикувано на страницата му във "Фейсбук".

"Похарчихме над милиард евро за защита на границата. Не защитаваме само себе си, а и Европа. Най-малко половината от тази сума трябва да бъде възстановена", каза Орбан в обръщението, публикувано в деня на неформалната среща на европейските лидери в Брюксел, на която и той присъства. "Не защитаваме само себе си, а и Европа". По думите му Унгария ще предложи на европейските лидери процедура, с която ще се увеличи суверенитетът на националните парламенти и ще им даде правомощия да спират дебатите в Европа, ако те се възприемат като заплаха за националната сигурност. Той не уточни дали в предложението му ще се включват и идеите, които той занесе в папка на българския си колега Бойко Борисов на посещението в София този понеделник.

Гражданите на ЕС определят като първостепенна задача опазването на границите, а за това са необходими няколко милиарда евро в следващите години. Това пък съобщи по-рано вчера председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на среща, организирана от Центъра за европейски политически науки в Брюксел и посветена на бъдещия бюджет на ЕС. Той отчете, че ЕС е предоставил закрила на три пъти повече бежанци, отколкото САЩ, Австралия и Япония взети заедно. До изборите за ЕП догодина трябва да отбележим постижения в укрепването на границите и на системата за убежище, да възстановим Шенген, да придвижим Западните Балкани по-близо до ЕС, посочи Юнкер и увери, че ЕК ще работи "под пълна пара" до края на мандата идното лято.

Юнкер отбеляза, че е въпрос на избор дали европейската гранична служба да остане, каквато е сега, или да придобие 100 000 служители. По неговите думи досегашният мащаб на службата изисква бюджет от 8 милиарда евро за следващите седем години. Въвеждането на подобрения в способностите на службата би струвало 20-25 милиарда, а разгръщането й до стохилядна армия от граничари - 150 милиарда до 2027 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай