Определиха гаранциите на каталунски отцепници

Определиха гаранциите на каталунски отцепници | StandartNews.com

Върховният съд на Испания определи паричните гаранции за освобождаване на председателката на каталунския парламент Карме Форкадел и четирима депутати, които се явиха да свидетелстват по делото за незаконния референдум и декларация за независимост на Каталуния.

58-годишната Форкадел ще бъде пусната под гаранция от 150 000 евро. Срещу нея се води разследване за ролята ѝ в обявяването на независимостта на областта.

Четирима каталунски депутати, които сами се явиха в съда, след като им бе изпратена призовка, трябва да платят по 25 000 евро, ако искат да бъдат освободени. Пети депутат ще бъде освободен без парична гаранция, но при определени условия. 

Всички те са обвинени в противодържавна дейност, бунт и злоупотреба с държавни средства. Те вече дадоха показания пред съда. Карме Форкадел, която доскоро оглавяваше каталунския парламент, е обявила, че декларацията за независимост от 27 октомври не е била законово обвързваща като документ.

Престъпленията, по които са разследвани каталунските депутати, са наказуеми според испанските закони с до 30 години затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай