ООН: Трафикът на деца расте

ООН: Трафикът на деца расте | StandartNews.com

Ню Йорк. Трафикът на деца продълбюжава да расте в глобален план и вече достига една трета от регистрираните случаи. Това сочи доклад на Службата за борба срещу наркотиците и престъпността на ООН (UNODC) за 2014 г.

Според анализите непълнолетните са мнозинството от жертвите в Африка и Близкия Изток, а в някои страни като Индия, Египет, Ангола и Перу те може да съставляват над 60% от жертвите, показва докладът на ONUDC, публикуван на всеки две години. Децата и юношите съставляваха само 20% от известните случаи на трафик в периода 2003-2006 г., припомня организацията.

В света 70% от жертвите на трафик са от женски пол спрямо 84% преди десет години. Делът на жените е намалял до 49% спрямо 74% през 2004 г., но този на момичетата е нараснал до 21% спрямо 10% десет години по-рано. Мнозинството жертви на трафик на хора има за цел сексуална експлоатация (53% от случаите), но делът на трафика с цел принудителен труд е нараснал до 40% спрямо 32% през 2007 г., отбелязва ONUDC.

Различията по региони са значителни. В Европа и Централна Азия сексуалната експлоатация е свързана с две трети от случаите, докато в останалата част от Азия принудителният труд преобладава значително. Някои форми на трафик като този "на деца за въоръжена борба или за дребни престъпления и принудително просячество могат да съставляват сериозен проблем на някои места", отбелязват авторите на доклада.

Документът, който се основава на данни, предоставени от 128 страни, показва само върха на айсберга, подчертава ONUDC. Организацията изразява съжаление, че в много региони на света трафикът на хора остава "нискорискова и много доходоносна дейност за престъпниците".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай