ООН:“ Санкциите за хуманитарната помощ за Северна Корея са жизнено необходими“

ООН:“ Санкциите за хуманитарната помощ за Северна Корея са жизнено необходими“ | StandartNews.com

ООН в понеделник заяви, че строгите санкции, наложени на Северна Корея, усложняват доставките на хуманитарна помощ, а те са жизнено необходими.

Около 18 милиона севернокорейци, или 70% от населението, страдат от недостиг на храна и агенциите за предоставяне на хуманитарна помощ предостава "буквално жизнено значение" за 13 милиона от тях, заяви комисарят по правата на човека за ООН Зеид Раад  Ал Хюсеин.

Санкциите, които засилиха контрола върху международните банкови преводи, "доведоха до забавяне на операциите на ООН на земята, засягащи доставката на хранителни дажби, здравни комплекти и друга хуманитарна помощ", каза той.

Ръководителят поиска от съвета да направи оценка на въздействието на санкциите върху правата на човека и ги прикани да предприемат действия за свеждане до минимум на последиците.

В същото време Пхенян смята, че е удържал победа над Вашингтон и неговите съюзници „в политическото и военното противопоставяне“. Това пише в писмено заявление на постоянния представител на Северна Корея пред ООН, разпространено във връзка с провеждането на заседание в Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в областта на правата на човека в азиатската страна, предава ТАСС. „Ако САЩ и други враждебни сили си мислят, че могат да уплашат Северна Корея с обсъждане в СС на ООН по въпроси, свързани с правата на човека, то тези мечти няма да се сбъднат. Техният подъл заговор няма да ни изплаши. Ние разобличаваме и категорично осъждаме това заседание, явяващо се акт на отчаянието на враждебните сили, загубили политическото и военното противопоставяне със Северна Корея, която вече открито стана ядрена държава“, отбелязва се в текста на комюникето. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай