ООН предупреждава за опасен ръст на електронните отпадъци

ООН предупреждава за опасен ръст на електронните отпадъци | StandartNews.com

ООН предупреди, че електронните отпадъци като стари мобилни телефони, лаптопи и хладилници, нарастват в световен мащаб. Организацията призова за по-добро рециклиране на често опасните ненужни вещи.

В световен мащаб са произведени 44,7 милиона тона от така наречените „електронни отпадъци" през 2016 г., което е с 8% повече спрямо две години по-рано, според доклад на Международния съюз по телекомуникации на ООН. Това е еквивалентът на 4500 айфелови кули, отбеляза докладът, като добавя, че броят им ще се увеличи значително през идните десетилетия.

До 2021 г. светът вероятно ще бъде затрупан с цели 52,2 милиона тона такива отпадъци, които днес се състоят предимно от хладилници, перални машини и други битови уреди, но също така все повече мобилни телефони и компютри. Същевременно тези отпадъци, които могат да създадат сериозни рискове за човешкото здраве и околната среда, рядко се рециклират или се отстраняват правилно, като повечето от тях отиват в сметища или в инсталации за изгаряне на отпадъци. Само 20% от всички електронни отпадъци, или 8,9 тона, генерирани през миналата година, са документирани като правилно рециклирани, докато съдбата на 76% от тях не е известна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай