ОБЗОР: Взрив спря руския газ за Европа, цената му скочи

ОБЗОР: Взрив спря руския газ за Европа, цената му скочи | StandartNews.com

Министерството на икономическото развитие на Италия обяви извънредна ситуация в енергетиката, след като взрив в газов разпределителен център в Австрия прекъсна доставките на руски газ за няколко държави в Европа. Един човек загина и 18 бяха ранени при инцидента, който стана малко след 8 ч. вчера край Баумгартен. Заради щетите в Европа рязко поскъпна природният газ, който може веднага да бъде пренасочен към засегнатия район. Взривът предизвика и пожар, който бе потушен, но терминалът е затворен. Причините за инцидента са технически, обяви полицията.

Според италианските медии около 50% от текущото потребление в Италия вече се задоволява от запасите на хранилищата. Обявяването на извънредно положение задейства механизъм, с който може да бъде позволено на централите на петрол и въглища да заработят на максимална мощност. След доклада на техническата комисия за извънредни ситуации националният газоразпределителен оператор Snam Rete Gas съобщи, че на станция Тарвизио на границата с Австрия вносът рязко е паднал от 113,5 млн. на 14 млн. кубика. През този пункт влиза единствено руски газ.

Австрийският оператор Gas Connect Austria Gmbh обяви, че транзитът през страната на юг и югоизток, т.е. към Словакия, Унгария, Словения и Хърватия, спира до изясняване на ситуацията. Словашкият газопреносен оператор Eustream потвърди, че заради инцидента е спряно подаването на газ и очакванията са, че ще се свие до една трета преносът през Украйна към Централна и Западна Европа. Тепърва ще се направи оценка на щетите и сроковете, за които ще се извършат ремонти, но възстановяването на стандарнтите обеми на доставки в най-добрия случай ще отнеме дни.

"Газпром експорт" съобщи, че работи по преразпределяне на газовите потоци и прави всичко възможно, за да осигури безпроблемни доставки на клиентите и в това транспортно направление. Но агенцията за енергийна информация Platts твърди, че на този етап няма реална възможност да алтернативен транзит от Австрия към Италия през Арнолдщайн, тъй като взривът в Баумгартен е довел до спиране на помпените инсталации за нагнетяване на газа в системата.

Разпределителният център в Баумгартен е един от най-важните в Европа. Той е построен през 1959 г. и след няколко фази на разширяване е достигнал капацитет всяка година да приема около 40 млрд. кубика природен газ от Русия и Норвегия. Това е ключов пункт за руски доставки към Южна Германия и Северна Италия и 51% от него са собственост на OMV. В Баумгартен цената на доставките за следващия ден рязко скочи. Денят започна при цена 292 долара за 1000 кубика, но след взрива стигна 413 долара, а търсенето на газ за изпълнение на вчерашните доставки надхвърли 530 долара, сочат данни на газовия хъб CEGH. Около 15 ч. българско време цената на едро за Италия достигна рекорд след поскъпване от 150%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай