ОБЗОР: Разби се трети самолет само за седмица

ОБЗОР: Разби се трети самолет само за седмица | StandartNews.com

Машината променила курса заради силна буря, търсят я изтребители

Черна седмица за авиацията беляза края на юли. Нова самолетна катастрофа взе 116 жертви вчера. Машината на алжирската авиокомпания "Ер Алжери" е третата през последните 7 дни, която се разбива мистериозно. Полетът от столицата на Буркина Фасо - Уагадугу, към Алжир изчезна от радарите, след като промени курса заради пясъчна буря. По-късно Алжир обяви, че самолетът, на който е имало и 50 французи, се е разбил в Мали. Там се водят непрекъснати сражения между армията и ислямисти.

Представител на алжирските авиационни власти заяви пред Ройтерс, че машината се е разбила, но отказа да посочи мястото и причините за катастрофата.

По-рано представител на ООН заяви, че изчезналият самолет се е разбил в централната част на Мали. Той опроверга появилите се по-рано съобщения, че това е станало в Нигер.

Самолетът се е разбил в район между Гао и Тесалит, заяви генерал Коко Есиен, командващ мисията на ООН за стабилизиране на Мали. В тази западноафриканска република от дълго време не прекъсват стълкновенията между правителствените войски и ислямистите.

Самолетът MD-83 е собственост на испанската авиокомпания "Суифтеър", но е бил опериран от алжирската "Ер Алжери". Той е изпълнявал редовен полет от столицата на Буркина Фасо - Уагадугу, към Алжир, като излетял в 04.00 ч сутринта българско време. Контактът с машината бил изгубен около 50 минути след излитането.

Според кореспонденти на Би Би Си пилотът се е свързал с контролната кула в Ниамей, Нигер, за да поиска смяна на курса заради буря. Алжирският премиер Абделмалек Селал пък съобщил пред местно радио, че самолетът е изчезнал в района на Гао, Мали, на 500 км от алжирската граница.

По информация на войски на ООН в Мали самолетът е паднал някъде между градовете Гао и Тесалит. В района през нощта имало силна пясъчна буря и се смята, че тя може да е причина за изчезването на машината. Френският транспортен министър Фредерик Куливие също съобщи, че самолетът е изчезнал над Северно Мали. Френската армия е изпратила два свои самолета, намираща се в района, да го търсят.

Властите в Мали обаче не са сигурни в тази теория. "Не знаем дали самолетът е на малийска територия", посочи Исса Сали Маига, шеф на местната агенция за гражданска авиация. "Авиационните власти са мобилизирани във всички свързани страни - Буркина Фасо, Мали, Нигер, Алжир и дори Испания", добавя той.

На борда на самолета е имало 110 пътници и шестима души екипаж. Транспортният министър на Буркина Фасо уточни, че сред 110-те пътници е имало 50 французи, 24 граждани на Буркина Фасо, шестима ливанци, петима канадци, четирима алжирци, двама граждани на Люксембург, един швейцарец, един нигериец, един камерунец и един малиец. Екипажът е бил испански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай