ОБЗОР: Елинор уби трима и издуха влакове от релсите

ОБЗОР: Елинор уби трима и издуха влакове от релсите | StandartNews.com

Три жертви взе ураганната буря Елинор, която от няколко дни вилнее в Западна Европа. Загиналите са двама испанци и французин, съобщи Франс Прес. Стихията засегна транспортните мрежи и предизвика бедствено положение в няколко страни.

Двама души загинаха на северното крайбрежие на Испания. Те били отнесени от огромна вълна. Човек, притекъл им се на помощ, бил спасен от службите за безопасност. По-рано живота си изгубил 21-годишен скиор от Франция. Той бил убит от падащо дърво в Морилон в Алпите, където опасните условия предизвикаха затварянето на няколко курорта. Ранените само във Франция досега са 29, обявиха властите. В северните райони на страната беше прекъснато електрозахранването на около 200 000 домакинства. Засегнат бе дори остров Корсика, където скоростта на вятъра достигна 200 км/ч.

Няколко души бяха ранени, когато влак бе буквално издухан от релсите край град Ленк, южно от швейцарската столица Берн. В Западна Германия влак дерайлира близо до Люнен, след като се удари в повалено от вятъра дърво на релсите. При този инцидент няма ранени. Бурята стана причина за отмяна на полети в Цюрих и Базел, в Швейцария. Камион се преобърна на магистрала заради ветровете. Хиляди домакинства в района на езерото Цюрих останаха без ток. Пожарникари бяха извикани, за да помагат на хората за разчистване на паднали на улицата дървета. Проливните дъждове, съпътствали бурята, пък предизвикаха наводнения на някои места.

В Англия бурята донесе светкавици и градушка. На три големи магистрали трафикът бе преустановен заради преобърнали се автомобили. Затворени за движение бяха и някои мостове. Големите вълни срутиха частично стена на пристанището на Корнуол и причиниха наводнение.

В Германия магистрали край Дуисбург и Юлих бяха частично блокирани заради паднали дървета и наводнения. Зоопарковете в Мюнхен и Аугсбург в Бавария бяха затворени. Заради бурята бе спряно движението и на влака до най-високата планина в Германия - Цугшпице.

В Белгия стихията причини материални щети. Според местните това била най-силната буря, която помнят. Съобщава се за изкоренени дървета и за клони, паднали върху автомобили, за множество наводнени приземни помещения и отнесени покриви, както и за селища без ток. Скоростта на вятъра е била 110 км/ч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай