Обезглавиха трима при бунт в затвор

Обезглавиха трима при бунт в затвор | StandartNews.com

За по-малко от денонощие при кървав бунт в затвора "Каскавела" в южната част на Бразилия бяха убити четирима заложници, сред които и членове на охраната. Размириците още продължават. Задържаните палят дюшеци, чупят обзавеждане и громят наред с изтръгнати железа от койките, като настояват за подобряване на храната и медицинското обслужване.

Бунтът започнал по време на закуската в неделя, когато престъпниците пленили няколко служители на охраната и други затворници, излежаващи присъди за изнасилване. В момента те контролират около 80% от площта на мястото за изтърпяване на наказания и на тяхна страна са минали 928 души. Част от недоволните, закрили лицата си с кърпи, се качили на покрива на сградата, размахвайки знамената на местна престъпна групировка. Представители на затворниците предложили свой адвокат за организиране на преговори с властите, като заплашили, че ако това не бъде прието, ще вдигнат въстание и в други места за лишаване от свобода. Заложниците били качени на покрива на едно от крилата на затвора, където били жестоко пребити. След това петима от тях били хвърлени оттам на земята. По първоначална данни двама от тях са загинали. Няколко души също така били обезглавени. Засега има официално потвърждение за два случая, но местните медии съобщават за три такива.

Близките на затворниците, които продължават да дежурят около стените на сградата, реагирали крайно нервно на призивите да се отдалечат поради съображения за безопасност. Те смятат, че полицията се готви да избие разбунтувалите се. В преговорите за подобряване на условията участва министърът на правосъдието на щата, представители на съда и членове на организации за правата на човека. Адвокатът, представляващ интересите на криминалния контингент, не е бил допуснат.

В "Каскавела" има хиляди престъпници и той е пренаселен над допустимите норми, както е в повечето други бразилски затвори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай