Обама и Путин с разговор за Сирия и Украйна

Обама и Путин с разговор за Сирия и Украйна | StandartNews.com

Президентът на САЩ Барак Обама позвъни на руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят перспективите на регулирането на конфликта в Сирия, съобщи прес-службата на Кремъл, информира БНР. Путин акцентирал върху важността от създаване на единен антитерористичен фронт при отказ от двойни стандарти.

И двете страни дали положителна оценка на резултатите от заседанието на Международната група за подкрепа на Сирия в Мюнхен на 11 и 12 февруари, потвърдила залегналите в резолюцията на Съвета за сигурност позиции. Изразена е била подкрепа на усилията на двете целеви групи - по прекратяване на огъня и по хуманитарните въпроси.

Специално е била подчертана необходимостта от установяване на постоянни работни контакти между представитерли на военните министерства на Русия и САЩ, което би позволило да се води планирана и успешна борба с Ислямска държава и с други терористични организации.

Кремъл съобщава също, че е обсъдена и ситуацията в Украйна. Путин е изразил надежда, че киевските власти ще предприемат най-после практически стъпки за по-бързото изпълнение на техните ангажименти, включително за установяване на пряк диалог с Донбас, за провеждане на амнистия, за конституционна реформа, за съгласуване с представителите на Донецк и Луганск на въвеждането на изменения в закона за специалния статут, сочи прес-службата на Кремъл.

Белият дом още не е разпространил официално становище по повод разговора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай