НОВА ЕРА: Лесното злато свършва, добивът става скъп и труден

Минни компании слизат до 10 км под земята, за да търсят находища

НОВА ЕРА: Лесното злато свършва, добивът става скъп и труден | StandartNews.com

Какво ще се случи, ако бъдат изчерпани всички налични златни находища на планетата? Въпросът е много актуален, защото намирането на източници за добив на благородния метал става все по-трудно. В недрата на земята все още има много злато, към което никой още не е посегнал. Но то се намира на труднодостъпни за минните компании дълбочини.

Поради това добиването на жълтия метал ще става все по-скъпо и трудоемко. Според прогнозите нивото на производство ще намалява постоянно, което означава, че цените ще растат.

Голяма част от наличното световно злато е добито още преди 1848 г. След 1950 г. са произведени 125 000 тона, които представляват около две трети от общото количество на света. Всички източници, които дават лесен и сравнително евтин начин за набавяне на скъпоценния метал, вече са разработени.

Златото не може да бъде създадено изкуствено, единственият начин да го получим е да го извлечем от земната кора. Но, за да добият злато в големи количества, компаниите трябва да инвестират все по-значителни средства за геоложки проучвания, отбелязва Money.bg.

Според анализатора Юджийн Кинг от най-голямата американска инвестиционна банка Goldman Sachs, разкритите златни находища могат да се изчерпят в рамките на 20 години. Ключовата дума тук е "разкритите". Затова златодобивните компании се подготвят за нова ера на научни изследвания на голяма дълбочина.

Това обаче предполага големи разходи и по-ниски печалби

Ето защо в момента няма толкова много нови мини и нови разработки.

Това злато, което не беше трудно да се получи, беше намерено и добито. Нова "златна треска", както в Калифорния през 1848-1855 г., не се очаква. Става все по-трудно да се намерят нови находища: необходимо е да се променят технологиите и остарялото оборудване.

Проблемът е и че от откриването на находище до неговата експлоатация може да минат 20 години. Това се дължи главно на местните политики и закони. За премахването на тези пречки са необходими глобални реформи. Минните компании се опитват да търсят нови находища, като използват съвременни технологии, но много от тях са принудени да ги спрат поради непоносими разходи, които ще вдигнат цената на златото.

Иън Телфер, председател на Goldcorp., вярва, че сме стигнали до "златния връх": "Намерихме всичко, което може да се намери". Той очаква спад в производството на злато вбъдеще и превръщането на неговия добив в губеща дейност.

Телфер смята, че вероятно всички големи находища вече са разкрити и разработени. Той прогнозира увеличение на цените на златото до $1600 за унция до края на годината при текуща цена от около $1300.

През 2015 г. Goldcorp. доби 3,4 милиона унции злато. През 2016 г. обемът намалява до 2,8 милиона, а

през 2017 г. производството спада до 2,5 млн. унции

Другите минни компании също свиват производството на злато. Това е проблем за цялата индустрия. Южна Африка, която е най-големият производител на жълтия метал, също съкращава добива след 2015 г.
Виталий Несис, генерален директор на руската компания "Полиметал", смята, че четвъртото тримесечие на 2017 г. е било връх при добива на злато. Той очаква, че до 2022 г. доставките ще спаднат с 20%. Мнозина споделят това мнение.

Специалистите подчертават, че са необходими съвременни иновативни методи за търсене на находища. Следвайки примера на нефтената и газова промишленост, Goldcorp. използва технологията на IBM Watson, за да анализира данните и да подобри ефективността на проучванията. Но използването на алгоритъма на Watson струва около 10 млн. долара. В бранша се надяват, че новите технологии ще донесат съответните резултати. Но и те не са в крак с продължаващото търсене. През последните 18 години минните компании са инвестирали 54,3 милиарда долара в геоложки проучвания. Открити са само 41 находища, произвели само 215,5 милиона унции. Междувременно

търсенето на злато нараства с тревожно темпо

Независимо от това, проучването продължава: "Newmont Mining of Colorado инвестира 1,3 млрд. долара за развитие на проекти. Златните находища в северната част на Австралия са изчерпани, така че компаниите работят на нови дълбочини, използвайки най-новите скъпи технологии. Сондажите са на рекордна дълбочина от 3 километра.

Златото в австралийската мина Гуалия се извлича от десеткилометрова дълбочина. Това са безпрецедентни нива, но златодобивните компании ще трябва да копаят все по-дълбоко. Златните мини в Южна Африка достигнаха до дълбочина от 5 000 метра.

Компаниите вярват, че цената на златото ще се покачи, което ще направи експлоатацията на новите находища по-изгодна. Но първо ще трябва да се инвестира в нови скъпоструващи технологии за производството на скъпоценния метал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай