Нобел за мир за активисти срещу ядрените оръжия

Нобел за мир за активисти срещу ядрените оръжия | StandartNews.com

Нобеловата награда за мир за 2017 г. бе връчена днес в Осло на представители на Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (International сampaign to abolish nuclear weapons, ICAN).

Председателят на кампанията Беатрис Фин и 85-годишната оцеляла след атаката в Хирошима активистка Сецуко Търлоу получиха от името на ICAN сертификат, медал и чек за 9 милиона шведски крони.

"Основното послание е, че докато съществуват ядрени оръжия, светът няма да е в безопасност. Това съобщение резонира с гледната точка на милиони хора, които смятат, че заплахата от използване на ядрено оръжие в момента е по-голяма от когато и да било, особено заради на ситуацията на Корейския полуостров", коментира председателят на норвежкия Нобелов комитет Берит Райс-Андерсен. Тя също така подчерта усилията на активистите дадат нов тласък на борбата срещу ядрени оръжия, добавяйки, че международната общност не прави достатъчно, за да изпълни задълженията си по Договора за неразпространение на ядрено оръжие от 1970 г.

Както Райс-Андерсен посочи, Нобеловият комитет подкрепя усилията за глобална забрана на ядрените оръжия и въпреки че тя разполага с мощни противници, идеята не наивна и не е нещо ново. Тя припомни преговорите, които през 1986 г. отведоха в Рейкявик лидерите на САЩ и Съветския съюз - Роналд Рейгън и Михаил Горбачов. Лауреатите, от своя страна, изразиха тревога за "изключително опасната ситуация" покрай Северна Корея. "Виждаме точно сега изключително опасна ситуация", каза ръководителят на ICAN Беатрис Фин. „Ако се притеснявате от Доналд Тръмп или Ким Чен Ун, сигурно сте притеснени от ядрените оръжия, защото признавате, че възпиращите мерки невинаги ще работят", добави тя. Според нея, американските и севернокорейските лидери "са просто хора, които имат контрол да сложат край на света, а никой не трябва да има такъв контрол".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай