Населението на планетата ще достигне 11 млрд. до 2100

Населението на планетата ще достигне 11 млрд. до 2100 | StandartNews.com

Вашингтон. Противно на някои по-ранни прогнози, населението на света ще продължи да нараства до края на 21 век до голяма степен благодарение на по-високата от очакваната раждаемост в Африка, според доклад на Организацията на обединените нации.

Има 80% вероятност, че броят на хората на планетата, в момента 7.2 милиарда, ще се увеличи на между 9.6 милиарда и 12.3 милиарда през 2100 г., заявиха изследователите. Те също така установиха 80 процента вероятност, че населението на Африка ще се повиши с между 3.5 милиарда и 5.1 милиарда до 2100 г. от около 1 милиард днес.

Запазилият се две десетилетия консенсус по въпроса твърдеше, че човечеството ще достигне 9 млрд. души към 2050г., след което ще започне да намалява към 2100г.

Причината за променената прогноза са новостите в приозводството на храни, здравеопазването и обществените процеси.

Изследването е дело на международен екип под ръководството на проф- Ейдриън Рафтъри от University of Washington. Според него призивите да не се фокусираме върху проблема с бързо растящото население са се оказали прибързани и отново трябва да се заемем с рисковете, които носи това явление - бедност, липса на здравни грижи, замърсяване, бунтове, престъпност.

Проблемът с населението почти изчезна от разговорите за устойчиво развитие, казва Саймън Рос, ръководител на неправителствената организация Population Matters. По думите му много от днешните деца ще са още живи, когато населението на света ще е станало с 40-75% по-голямо и тенденцията още няма да се е обърнала към намаляването му. Според един от сценариите на проучването през 2100г. на Земята дори може да има 12.3 млрд. жители.

Районът, който ще преживее най-експлозивното увеличаване на хората, е на юг от Сахара. Там прогнозата сочи, че днешните 1 млрд. души ще станат 3.5 милиарда към 2100г.

Изчисленията, че започналото през 80-те години намаляване на раждаемостта ще продължи, не се сбъднаха. В Нигерия, най-многолюдната африканска страна, този процес напълно е спрял, жените раждат средно по 6 деца и прогнозата е, че от днешните около 180 милиона души населението й ще скочи на 900 милиона към 2100г.

Рафтъри казва, че причините за тази раждаемост основно са две - недостиг на противозачатъчни (от 20 години едва 25% от жените имат достъп) и масовото наличие на големи семейства, свързвано с недостига на образование за жените (днес 28% от момичетата в Нигерия не завършват основно образование).

Колко е важно образованието посочи друго проучване, публикувано в понеделник. Волфганг Луц от виенския Институт по демография, показа, че в Гана, например, жените без образование раждат по 5.7 деца средно, завършилите гимназия имат по 3.2, а тези с колеж или висше образование - само по 1.5 деца средно.

В същото време огромният проблем на застаряваща Европа и Япония - кой ще издържа растящият дял на пенсионерите и кой ще се грижи за тях, ще застигне и развиващите се държави. В Бразилия, например, днес на един човек над 65 години се падат 8.6 в трудоспособна възраст, но през 2100г. ще са останали само 1.5 работещи на един пенсионер. Рафтъри посочва, че същото е много вероятно да се случи в Китай и Индия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай