Наполовина по-малко мигранти пристигнали по море в Европа през 2017-а

Наполовина по-малко мигранти пристигнали по море в Европа през 2017-а | StandartNews.com

Почти наполовина е намалял в сравнение с 2016 г. броят на мигрантите, дошли в Европа по море през 2017 г., заяви Международната организация по миграцията (МОМ). Мерките за ограничаване трафика на хора са започнали да дават резултат по смъртоносния миграционен маршрут от Либия към Италия, предаде Ройтерс.

Две години след като над 1 милион души влязоха в ЕС, организацията отчита 171 635 пристигнали за 2017 г. За 2016 г. броят е бил 363 504. Преди две години този най-голям бежански и миграционен наплив към Европа след Втората световна война предизвика политическа и хуманитарна криза. След това главният маршрут на миграцията между Турция и Гърция до голяма степен беше закрит в резултат на споразумение между ЕС и Анкара.

Намаляването на трафика по другия главен маршрут - от Северна Африка през Средиземно море към Италия - обаче ставаше по-бавно, като хиляди хора загинаха в морето. Този брой започна да намалява драстично през втората половина на миналата година.

Пристигналите в Италия лица съставляват най-голямата група през 2017 г.: общо 119 310, което е с една трета по-малко в сравнение с година по-рано, обяви на 31 декември италианското министерство на вътрешните работи. "Можем уверено да заявим, че броят на пристигналите от Северна Африка в Италия е под 120 000. Той е най-ниският от четири години", каза говорителят на Международната организация по миграцията Джоел Милман на пресконференция.

"Същото можем да кажем и за Гърция, където за 2017 г. пристигналите са 29 595, което във всяко отношение е най-ниският брой за четирите години, откакто водим статистика за Гърция", обяви той. През 2016 г. според организацията в Гърция по море са пристигнали най-малко 173 614 мигранти. Също за миналата година, към дата 28 декември, в Испания са били пристигнали най-малко 21 663 мигранти и 1067 в Кипър според предварителни данни.

За цялостния спад са допринесли засилените патрулни и спасителни дейности край бреговете на Либия, както и борбите между каналджийските групи, изтъкна Милман. За броя на загиналите мигранти в открито море няма окончателни данни, но засега е 3116 при 5143 за 2016 г., посочи той. "Смятаме това за изключително положителен развой", заяви Милман.

По думите африкански мигранти все още заминават за Европа от либийското крайбрежие, където МОМ извършва наблюдение на спасителните операции. "Все още всеки ден биват спасявани стотици субсахарци, дошли, прекосявайки цяла Либия", заяви Милман.

Близо 20 000 африканци са се прибрали в родината си в рамките на програма на Международната организация по миграцията за доброволно връщане от Либия, включително 7000, след като беше сключено споразумението Африкански съюз-ЕС в Абиджан на 29 ноември, уточни още той. Пред Ройтерс Милман посочи, че организацията му възнамерява до края на януари да върне по родните им места още 15 000 мигранти от Либия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай