Мистерия: Необичаен шум под водата при изчезването на аржентинската подводница

Мистерия: Необичаен шум под водата при изчезването на аржентинската подводница | StandartNews.com

Операцията по издирването на аржентинската военна подводница, изчезнала в Южния Атлантик, продължава цяла седмица и вече достигна "критична фаза", тъй като 44-членният екипаж на борда й може би вече изпитва недостиг на кислород, съобщи говорителят на военно-морския флот на страната Енрике Балби, цитиран от Ройтерс.

Десетки самолети и кораби от 12 страни издирват "Сан Хуан", докато близките на моряците трепетно очакват новини, а вниманието на цялата страна е погълнато от тревогата за съдбата на подводницата и екипажа й.

Ако построената пред повече от 30 години в Германия подводница е потънала или по някаква причина не може да изплува на повърхността, след като даде последен сигнал на 15 ноември, тя вече би трябвало да изчерпва последните си, 7-дневни запаси от кислород. Досега не е открито нищо, което да подскаже къде и какво става със "Сан Хуан", каза говорителят.

Съдът вероятно лежи на океанското дъно поради повреда на механизма за изплуване нагоре или пък той не е активиран от член на екипажа, каза военноморският експерт Фернандо Моралес в телефонно интервю за Ройтерс. "Ако капитанът държи съда на дъното, защото мисли, че това е по-разумно, това е едно нещо. Но в дадената ситуация ние трябва да смятаме, че ако той е на дъното, то е, защото не е могъл да изплува", каза Моралес.

Говорейки пред репортери в Буенос Айрес снощи говорителят Балби разкри, че необичаен шум е бил регистриран миналата седмица в деня на изчезването на подводницата на 30 мили от последното й регистрирано местоположение. Той използва термина "акустическа аномалия", която била констатирана благодарение на запитване, отправено от САЩ в различни агенции, "специализиращи се в събиране на информация за хидроакустичните явления по цял свят".

Говорителят отбеляза, че след получаването на тази информация бил проведен "пълен анализ, който изисквал време". Информацията била подадена на Аржентина вчера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай