Милиони хора ще мигрират заради климатичните промени

Милиони хора ще мигрират заради климатичните промени | StandartNews.com

Над 140 млн. души от 3 развиващи се региона в света може да мигрират до 2050 г., за да избягат от негативните ефектите на климатичните промени, като намаляването на селскостопанската продукция, недостига на вода и повишаването на нивото на моретата.

За това предупреди Световната банка в публикуван доклад, предаде АФП. Ако до средата на века не бъде направено нищо, потенциални климатични мигранти са 86 милиона в африканските страни южно от Сахара, 40 милиона в Южна Азия и 17 милиона в Латинска Америка.

"Всеки ден климатичните промени стават все по-силна икономическа, социална и екзистенциална заплаха", коментира главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Тя посочи, че броят на очакваните климатични мигранти може да бъде намален с няколко десетки милиона, ако се предприемат глобални действия за намаляване на вредните емисии. Над 5 милиарда души са застрашени от недостиг на вода до 2050 г.

Проучване на ООН предупреждава за опасност от конфликти и заплахи за цивилизацията, ако не се вземат мерки за намаляване на натиска над водите в реките, езерата, влажните зони и язовирите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай