Милиард души по света нямат достъп до тоалетна

Милиард души по света нямат достъп до тоалетна | StandartNews.com

Близо един милиард души в света все още нямат достъп до тоалетни, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в ежегодния си доклад по повод световния ден на тоалетните.

В Нигерия имаше призиви за прекратяване на тези практики на ходене до тоалетна на открито поради опасение, че вирусът на ебола може да се разпространи чрез човешките течности, отбелязва СЗО в доклада си за достъпа до вода и санитарни грижи.

В Либерия, която пострада най-тежко от епидемията, близо половината от 4,2-милионното население не използва тоалетни. В Сиера Леоне, друго огнище на епидемията, това се отнася за 28% от населението, пишат авторите на доклада.

Постигнат е напредък в достъпа до питейна вода и санитарни възли, но "липсата на финансиране продължава да ограничава този напредък", допълва СЗО. В Субсахарска Африка, където 25% от населението ходи до тоалетна на открито, данните показват, че едно дете умира на всеки две минути и половина, след като е пило вода, която не става за пиене или заради липса на санитарен възел и хигиена.

От тези един милиард души, които нямат достъп до тоалетни 825 милиона са съсредоточени само в десет страни, пет в Азия. Индия е на първо място с 597 милиона души, следвана от Индонезия, Пакистан, Непал и Китай (10 милиона души). В Африка на първо място е Нигерия с 39 милиона души, следват Етиопия, Судан, Нигер и Мозамбик (10 милиона души).

"Време е да действаме..., все още не знаем какъв ще бъде дневният ред за устойчивото развитие след 2015 г., но знаем, че водата и санитарните възли трябва да бъдат ясни приоритети, ако искаме да създадем бъдеще, позволяващо на всеки да има здрав, достоен и проспериращ живот", подчерта при представянето на доклада Мишел Жаро, генерален секретар на Световната метеорологична организация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай