10:59 ч.

19.11.14

2 мин.

1022

1

0

Милиард души по света нямат достъп до тоалетна

от Даниел Николов |

Милиард души по света нямат достъп до тоалетна

Близо един милиард души в света все още нямат достъп до тоалетни, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в ежегодния си доклад по повод световния ден на тоалетните.


В Нигерия имаше призиви за прекратяване на тези практики на ходене до тоалетна на открито поради опасение, че вирусът на ебола може да се разпространи чрез човешките течности, отбелязва СЗО в доклада си за достъпа до вода и санитарни грижи.


В Либерия, която пострада най-тежко от епидемията, близо половината от 4,2-милионното население не използва тоалетни. В Сиера Леоне, друго огнище на епидемията, това се отнася за 28% от населението, пишат авторите на доклада.


Постигнат е напредък в достъпа до питейна вода и санитарни възли, но "липсата на финансиране продължава да ограничава този напредък", допълва СЗО. В Субсахарска Африка, където 25% от населението ходи до тоалетна на открито, данните показват, че едно дете умира на всеки две минути и половина, след като е пило вода, която не става за пиене или заради липса на санитарен възел и хигиена.


От тези един милиард души, които нямат достъп до тоалетни 825 милиона са съсредоточени само в десет страни, пет в Азия. Индия е на първо място с 597 милиона души, следвана от Индонезия, Пакистан, Непал и Китай (10 милиона души). В Африка на първо място е Нигерия с 39 милиона души, следват Етиопия, Судан, Нигер и Мозамбик (10 милиона души).


"Време е да действаме..., все още не знаем какъв ще бъде дневният ред за устойчивото развитие след 2015 г., но знаем, че водата и санитарните възли трябва да бъдат ясни приоритети, ако искаме да създадем бъдеще, позволяващо на всеки да има здрав, достоен и проспериращ живот", подчерта при представянето на доклада Мишел Жаро, генерален секретар на Световната метеорологична организация.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Трудолюб Смотаняков · 12:15 · 19.11.2014
Да дойдат у нас, ние сме тоалетната на Европа, ще ги посрещнем с гордост!!!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент