Македония благодари за подкрепата на българското председателство

Македония благодари за подкрепата на българското председателство | StandartNews.com

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова се срещна в София с делегация на Комисията по европейски въпроси на Събранието на Република Македония, ръководена от председателя на Комисията Артан Груби. Членовете на македонския парламент, представители на различни политически партии, заедно изразиха своята признателност към усилията на България да насърчи създаването на свързаност и насърчаване на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани.

„Благодарим ви за смелостта по време на вашето първо председателство на Съвета на ЕС да поставите една толкова важна и чувствителна тема като приоритет и да убедите Брюксел, че той трябва да стане общоевропейски", каза председателят на Комисията Артан Груби. Той изрази мнението, че постигането на препоръката за започването на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС, постигната преди часове, е изцяло заслуга на България. Народните представители от Събранието на Македония потвърдиха, че страната им никога не е била по-близо до това да уреди отношения си с всички съседи и че за първи път в тези исторически преговори те имат подкрепата на цялото обществото.

„След подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, в отношенията между нашите страни се случиха исторически събития и показахме как може да гледаме и вървим заедно напред", каза министърът за Българското председателство Лиляна Павлова, съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство. Тя подчерта, че волята на Македония за реформи и усилията, които полага да изпълни препоръките на ЕС е още един аргумент в полза на бъдещото членство. Двете страни бяха категорични, че държавите от Западните Балканите трябва да са единни и да се подкрепят в процеса на интеграция, защото това ги прави силни. Българският министър и македонските депутати се съгласиха още сътрудничеството да продължи с обмяната на опит, експерти и „научените уроци" по пътя на членството и изравняване на различията между регионите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай