Любомир Кючуков: Войната се върна като начин на мислене

Любомир Кючуков: Войната се върна като начин на мислене | StandartNews.com

Понятието за мир вече отсъства от международния диалог. Войната се върна като начин на мислене, тя се върна като легитимен инструмент. Въоръжените конфликти сега са повече и е нормално рискът да се увеличава.

Това сподели в сутрешния блок на БНТ бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков.

,,Основният проблем е, че надпреварата по въоръжаване води единствено до ново въоръжаване, а не до осигуряването на стабилност. Това е една спирала'', каза той.

,,Европа ще продължи да работи за ядрено разоръжаване. Вече се говори за нова Студена война, но сега ситуацията е по-тежка. Предишната беше статична, сега е динамична и все по-ескалираща. Тогава имаше договорки и споразумения, които се спазваха. Възможностите за контрол бяха доста по-сериозни, докато сега не е съвсем така. Днешната конфронтация е много разпиляна, тъй като тя навлиза в обществата, а не е само по границите'', допълни Кючуков.

Според бившия зам.-министър на външните работи оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Русия, подписан през 80-те години на миналия век, може да има катастрофални за Европа последствия.

,,Това оттегляне показва незаинтересованост на САЩ към НАТО и нейните партньори. Америка се стреми към една идея, стъпваща върху бъдещо противопоставяне с Китай в Тихоокеанския регион и по този начин да се противопостави на китайското въоръжаване'', коментира по темата Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика.

,,Все по-трудно става положението на Европа, защото тя очакваше САЩ да гарантира нейната сигурност. Но Европа сякаш вече започна да се осъзнава'', завърши Стефанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай