Космически агенции предлагат да се създаде Космическа обсерватория на климата

Космически агенции предлагат да се създаде Космическа обсерватория на климата | StandartNews.com

Космическите агенции на двайсетина страни предлагат да се създаде "Космическа обсерватория на климата", в която да се споделят и обобщават климатичните данни, получени в космоса, предаде Франс прес.

Представители на космическите агенции на Китай, Япония, Индия, Европа, Великобритания, Италия, Германия, Швейцария, Австрия, Швеция, Норвегия, Румъния, Израел, Украйна и Обединените арабски емирства се срещнаха вчера във френския Национален център за космически изследвания, в навечерието на срещата на върха за климата днес в Париж.

От около 50 показатели, които са от съществено значение за климата, 26 се наблюдават със сателити от космоса. Те следят вариациите на температурите на Земята, равнището на океаните, емисиите парникови газове.

"Доколкото наблюдението от космоса е по същество независимо от границите и универсално достъпно, космосът е от особено значение за познаване на проблемите, свързани с климатичните промени", се казва в декларацията, приета снощи от космическите агенции. "Целта на предлаганата Космическа обсерватория на климата е да се координират всички съществуващи средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай