Консерваторите отново триумфираха на изборите в Нова Зеландия

Консерваторите отново триумфираха на изборите в Нова Зеландия | StandartNews.com

Уелингтън. До момента управляващата Национална партия категорично спечели за трети път парламентарните избори в страната, пишат световните медии.

Това ще бъде третият мандат и за консервативния премиер Джон Кий. Лидерът на лейбъристите Дейвид Кънлиф призна поражението си и заяви, че се е обадил на Кий, за да го поздрави.

"Както повечето от вас разбират, резултатите от тази нощ показват, че няма да можем да сформираме правителство. Партийните гласове за лейбъристите и зелените не са достатъчни, за да сменим правителството", заяви Кънлиф. "Обадих се на Джон Кий, поздравих го и признах, че той ще остане премиер на Нова Зеландия този път".

Около три часа след затварянето на избирателните секции бяха обявени първите резултати. При преброяване на над половината от подадените гласове консерваторите бяха получили 48,9 на сто, което би им осигурило 63 от общо 121 места в парламента. Кий заяви, че е "в екстаз" от новината за победата.

Очаква се да се разбере дали Националната партия на Нова Зеландия, чийто лидер е Кий, ще получи достатъчно гласове, за да има абсолютно мнозинство в парламента. От приемането на новата пропорционална смесена система по германски модел през 1996 г. нито една партия не е успяла да управлява, без да сформира коалиция. Ако на Кий се наложи да сформира коалиционно правителство, той вероятно ще се спре на АСТ Нова Зеландия и партия "Обединено бъдеще", които участват в сегашната коалиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай