Капитанът на потъналия ферибот ще бъде съден за убийство

Капитанът на потъналия ферибот ще бъде съден за убийство | StandartNews.com

Сеул. Капитанът на потъналия южнокорейски ферибот бе обвинен в непредумишлено убийство, обявиха властите в Сеул.

Ли Джун-Сук е обвинен за напускането си на кораба при неговото потъване, докато е казвал на пътниците да си стоят по местата, съобщава информационна агенция Yonhap.

Той бе сред първите, които бяха спасени от бреговата охрана на мястото на инцидента.

Фериботът Севол потъна на 16 април, при което загинаха 281 пътници, повечето от които ученици. Други 23 са все още липсва.

Прокурорите обвиняват 11 от членовете на екипажа на кораба в престъпно нехайство. Екипажът се разследва, понеже се смята, че са напуснали кораба преди повечето пасажери.

"Капитанът, първият и вторият помощник и главния инженер са напуснали кораба преди пасажерите, което е довело до огромен брой жертви", заяви водещият разследването прокурор Ан Санг-дон.

Прокурорът отбеляза, че след изменянето на структурата на кораба с цел освобождаване на повече пространство балансът му е бил нарушен значително. На 16 април корабът е отплавал претоварен и с недостатъчно вода в баласта, която да го поддържа стабилен.

Силните течения в зоната на инцидента са принудили екипажа да вземе остър завой с ъгъл от 15 градуса, което е станало причина за преобръщането на плавателния съд и неговото потъване.

"В този момент, капитанът е трябвало да ръководи кораба. Той обаче е оставил тази задача на третия помощник, което представлява престъпно нехайство", заяви Ан и добави, че следствието разполага с достатъчно доказателства, че нехайството на капитана и двамата му заместници е преднамерено.

"Обвиняваме ги в убийство, понеже не са изпълнили дълга си да помогнат и изведат пътниците, което е довело до тяхната смърт", каза той. Членове на екипажа са признали, че "са мислели най-вече за своя живот".

Корабът потъна по време на пътуване към един от южнокорейските острови. От 476 пътници и екипаж на борда, 339 са били деца и техните учители на училищна екскурзия. Едва 172 души бяха спасени, за останалите се предполага, че са се удавили.

Видеозапис показа част от екипажа, в това число и капитанът, да напускат кораба след като неколкократно са наредили на децата да стоят в каютите си и да чакат нареждания.

Прокуратурара иска да арестува и членове на семейството, собсвеник на кораба. Разследват се и служители на органите, отговорни за последните инспекции на плавателния съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай