Калфин загуби битката за ОЛАФ

Калфин загуби битката за ОЛАФ | StandartNews.com

Европейската комисия съобщи, че днес е решила да назначи финландеца Виле Итала за генерален директор на европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ), предаде БТА. Итала ще заеме поста на 1 август.

Решението на ЕК е свързано с избора на Европейския парламент и на Съвета на ЕС. Итала, който е представител на Европейската народна партия, се състезаваше за поста с Ивайло Калфин.

В средата на април Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент класира именно Итала на първо място с 13 гласа, а на второ остана Калфин - с 11 гласа.

Тогава Калфин отбеляза, че е преди време е говорил с българския премиер за участието си в конкурса, а Бойко Борисов "откликнал позитивно" на намерението му да заеме този престижен пост в ЕС. Калфин изрази надежда за подкрепа от Борисов, която би помогнала много, но същевременно изтъкна, че премиерът може и да не се ангажира с въпроса, предвид принадлежността на ГЕРБ към ЕНП.

Избраният за директор на ОЛАФ Виле Итала има правно образование. Той бе член на Европейската сметна палата от 2013 г., а преди това бе евродепутат от 2004 до 2012 година. Итала е бил министър на вътрешните работи от 2000 до 2003 г., а по-рано и главен прокурор на Финландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай