Израел все пак ще е домакин на „Евровизия“, има договорка за внасяне на паричната гаранция

Израел все пак ще е домакин на „Евровизия“, има договорка за внасяне на паричната гаранция | StandartNews.com

Израелското министерство на финансите и ръководството на обществената корпорацията за радио и телевизионно разпространение "Кан" са се договорили по въпроса за внасянето на 12 милиона евро като гаранция за провеждането на "Евровизия 2019", съобщава в. "Джерузалем пост", цитиран от Дарик.

Сумата може да бъде преведена още на 14 август. На тази дата изтича срокът, поставен от Европейския съюз за радио и телевизия, за внасянето на залога за провеждането на конкурса в Израел.

Според изданието Министерството на финансите е разрешило на "Кан" да вземе кредит за внасянето на гаранцията, а правителството ще изплати сумата за сметка на "Кан" в случай че корпорацията не съумее да я върне "заради непредвидени обстоятелства".

Бюджетът на "Кан" за "Евровизия 2019" беше определен на 35 милиона евро, но в него не беше включена гаранцията, която първоначално трябваше да бъде внесена до 1 август. Срокът беше удължен с две седмици.

Платената гаранция се губи, ако конкурсът не бъде организиран от спечелилата го държава.Корпорация "Кан" обясни желанието си тя да бъде поета от държавата с това, че иначе би се наложило да уволни стотици сътрудници.

Победителка в тазгодишното издание на песенната надпревара в Лисабон стана представителката на Израел Нета Барзилай с песента "Toy". Затова страната получи правото да организира конкурса догодина.

Проблемите обаче започнаха малко след това, когато премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че домакин ще бъде Ерусалим. Заради протести беше решено той да бъде организиран в друг град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай