Израел предлага на мигрантите избор - експулсиране или затвор

Израел предлага на мигрантите избор - експулсиране или затвор | StandartNews.com

Израел съобщи, че от днес влиза в сила програма, която ще принуди близо 40 000 незаконно пребиваващи в страната мигранти да избират между експулсиране и затвор, предаде Франс прес.

В началото на правителствено заседание премиерът Бенямин Нетаняху изрази задоволство от предприемането на мярката, която цели "да накара мигрантите, влезли в страната незаконно, да напуснат". До края на март тези хора ще трябва да си тръгнат от Израел, а ако не го направят, ще подлежат на затвор за неопределен срок.

По данни на израелското министерство на вътрешните работи мярката се отнася за 38 000 души, главно еритрейци и суданци. Мигрантите, които се съгласят да си заминат, ще получат самолетен билет и близо 3000 евро.

Израелското правителство негласно признава, че суданците и еритрейците не могат да се върнат в страните си в рамките на тази програма. Режимът в Еритрея е обвиняван от ООН в "повсеместни и систематични" престъпления срещу човечеството, а президентът на Судан Омар ал Башир е обект на заповеди за арест на Международния наказателен съд (МНС) за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид, припомня АФП.

Според израелски неправителствени организации, подкрепящи мигрантите, Израел е подписал споразумения с трети страни, в случая Руанда и Уганда, които трябва да приемат доброволно напускащите Израел мигранти.

След 1 март мигрантите все още ще могат да напуснат доброволно Израел, но срещу по-малка сума. Онези, които откажат, ще отидат в затвора, предупреди вътрешното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай