Испания наложи вето върху проекта на декларацията от срещата в София през май

Испания наложи вето върху проекта на декларацията от срещата в София през май | StandartNews.com

Испания е наложила вето върху черновата на съвместна декларация, която ще бъде публикувана по време на срещата на върха ЕС-Западните Балкани в България през май, съобщава B92, позовавайки се на испанския вестник "Паис".

Според испанския вестник "причината не е външната политика на ЕС", а по-скоро Мадрид не иска името и подписът на премиера Мариано Рахой да бъдат "в същия документ, на същото ниво" с на косовския лидер.

Испания е сред пет страни членки на ЕС, които не признават Косово за независима държава и една от трите, които заплашиха с бойкот Софийската срещащ във формат 28+6.

"Паис" пише още, че информацията е потвърдена от няколко дипломатически източници и че Рахой най-вероятно ще напусне срещата в София преди да пристигнат представителите на Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, Босна и Херцеговина и Косово.

Испанският премиер ще бъде само на първия ден по време на неофициалната вечеря с другите лидери на страните членки.

Според сайта EURACTIV.com през март Рахой е заявил пред българския си колега Бойко Борисов, че "има проблем със срещата в София" и че "заплашва да не присъства, ако Косово участва".

След разговорите си с Хашим Тачи в Прищина преди седмица българският премиер Борисов заяви пред Епицентър.бг, че по време на срещата в София на 17 май ще се предложат различни дипломатически формати, за да се удовлетворят всички искания на лидерите на Европа, бе това да пречи на основната идея на форума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай