Ислямска държава пое отговорност за терора в Париж

Атаката край "Шанз-Елизе" обърка президентските избори в страната

Ислямска държава пое отговорност за терора в Париж | StandartNews.com

Групировката "Ислямска държава" поема отговорност за стрелбата в Париж, при която беше убит полицай, съобщи нейният пропаганден орган - информационна агенция Амак.

"Извършителят на нападението на "Шанз-Елизе" в центъра на Париж е Абу Юсеф Белгиеца, един от бойците на ИД", заяви групировката в комюнике, разпространено от Амак.

Малко преди джихадистката организация да поеме отговорност за акта френският президента Франсоа Оланд заяви, че е убеден, че атаката трябва да се разследва като терористичен акт. И свика среща на Съвата по отбрана и национална сигурност.

Говорителят на френското вътрешно министерство Пиер-Анри Бранде съобщи, че животът на ранените полицаи вече е вън от опасност.

Фактите:

Три дни преди първия тур на президентските избори в страната един френски полицай бе убит, а друг - ранен, при стрелба на централния булевард в столицата Париж "Шанз-Елизе". Нападателят е бил застрелян. Впоследствие полицията уточни, че в атаката са замесени най-малко двама души, като единият от тях е бил убит. Тя каза, че е много вероятно да става въпрос за терористичен акт.

Нападението бе извършено точно по време на последните телевизионни дебати между кандидатите преди първия тур на президентските избори във Франция в неделя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай